17 agenţi de Rutieră, reţinuţi după ce au cerut mită pentru echipa de fotbal a Poliţiei

Procurorii au emis, miercuri seară, 19 mai, ordonanțe de reținere 24 de ore pentru 17 polițiști din Sibiu, de la Serviciul Rutier, bănuiți că ar fi primit șpagă ca să îi ierte pe șoferi și că cereau sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliției Sibiu, potrivit site-ului local Ora de Sibiu.

Conform unor surse apropiate anchetei, polițiștii fac parte din „elita” Serviciului Rutier, unii dintre ei fiind promovați în ultimii ani, scrie Mediafax. Procurori și polițiști de la Sibiu, Cluj, Alba și Brașov au descins, miercuri dimineață, 19 mai, în 17 locuințe ale polițiștilor de la Serviciul Drumuri Naționale și Europene.

25 dintre ei sunt acuzați de luare de mită și abuz în serviciu. Ioan Veștemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a explicat într-o conferință de presă susținută miercuri, 19 mai, cum acționau polițiștii ”în teren”.

”Polițiștii cereau sponsorizări pentru echipa de fotbal a Inspectoratului. Aveau grijă ca totul să fie cumva acoperit. Dar, luau și ei parte din mita pe care o cereau”, a precizat Ioan Veștemean, citat de Ora de Sibiu.

Acesta a mai adăugat: ”La început, când opreau șoferul, se comportau normal, ba chiar dădeau semne de exces de zel. Apoi, pe măsură ce aflau cu ce se ocupă șoferul, dacă are afaceri, în ce domeniu, o dădeau pe partea umană”.

Potrivit lui Ioan Veștemean, polițiștii le spuneau șoferilor că ar putea să le scadă din amendă sau chiar să nu îi mai amendeze. ”Dar, se negocia chiar mita. De exemplu ”Amenda e 1.200 de lei. Câte pavaje îmi pui în curte de banii ăstia?” Sau ”Ai restaurant, de suma amenzii, câte mese as putea servi eu și colegul la tine?”, a menționat prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Echipa de fotbal a IPJ Sibiu, campioană MAI Echipa de fotbal a Poliției Sibiu, sponsorizată din șpăgile pe care le cereau unii agenții de la Rutieră șoferii care încălcau reguli în trafic, este campioana Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ancheta în care sunt vizați 25 de polițiști din Sibiu pentru luare de mită face parte dintr-o amplă operațiune de „curățare” a Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Lucian Bode.

În 2019, echipa de fotbal a IPJ Sibiu a câștigat pentru a doua oară consecutiv turneul final al Campionatului de Fotbal al MAI, se arată pe contul de Facebook Poliția Sibiu.