2.500 de directori de școli și grădinițe amenință cu demisia din cauza salariilor mici!

În pragul unui nou an școlar, tensiunile cresc în rândul directorilor de școli din România, pe fondul unor dispute legate de salariile lor. Peste 2.500 de directori de școli și grădinițe din întreaga țară au semnat o scrisoare deschisă în care cer salarii mai mari și corectarea inechităților din sistemul de remunerare.

Aceasta vine după ce Guvernul a întârziat cu proiectul legii salarizării unitare, iar sindicatele au făcut apel la guvern pentru a rezolva situația.

Publicitate

Tensiunile au atins punctul culminant în luna iunie, când o învățătoare și directoare de școală din județul Iași și-a dat demisia din funcție, declarând că „A fi director de școală astăzi, în România, este un lux pe care eu nu mi-l pot permite”.

Aceasta a atras atenția asupra unui fapt alarmant: un director de școală poate câștiga chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor, din cauza unei grile de salarizare neadecvate.

În scrisoarea deschisă semnată de peste 2.500 de directori de școli și grădinițe din întreaga țară, aceștia critică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, care a dus la creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, fără a include personalul cu funcții de conducere.

Sindicatele, precum Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și AVE România – Asociația pentru Valori în Educație, au transmis că vechimea profesorilor cu roluri de conducere nu este luată în considerare la grila de salarizare.

Semnatarii scrisorii propun trei variante Guvernului pentru soluționarea problemei: luarea în considerare a vechimii în muncă, cu un salariu de bază care să pornească de la gradația 0; posibilitatea de a alege între salariul de director și cel al personalului de predare, cu o majorare de 10% a salariului de bază; și acordarea unei prime lunare de 1.200 de lei începând cu septembrie 2023 până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.

Scrisoarea de protest vine la o lună și jumătate de la momentul în care proiectul legii salarizării unitare trebuia să fie finalizat. Chiar dacă guvernul a publicat grilele de salarizare din învățământ în Monitorul Oficial în luna iulie, sindicatele susțin că acestea nu sunt suficiente și cer modificări urgente pentru a rezolva această problemă.

Cu aproximativ 40% dintre directori de școli amenințând cu demisia, învățământul din România se confruntă cu o situație delicată înainte de începerea noului an școlar. Este crucial ca autoritățile să găsească soluții rapide pentru a asigura stabilitatea sistemului educațional și motivarea directorilor școlari.

Publicitate