2021 ar putea fi ultimul an în care schimbăm ora!

2021 ar putea fi ultimul an în care schimbăm ora. Fiecare stat va avea dreptul să îşi aleagă cum schimbă timpul, conform Parlamentului European, iar decizia va fi analizată de Comisie şi nu trebuie să afecteze piaţa unică.

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei. Acest lucru nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament, scrie mediafax.ro.

Publicitate

Pentru ţările care decid să îţi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021. Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Pentru a proteja piaţa unică, Comisia va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Ţările U.E să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac. În acest mod, trebuie să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.

Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Publicitate