25% dintre părinți consideră acceptabil ca minorii să consume alcool ocazional!

Un studiu recent, comandat de Asociația Spirits România, a dezvăluit o perspectivă îngrijorătoare asupra atitudinii părinților față de consumul de alcool în rândul adolescenților.

Rezultatele au scos în evidență faptul că peste o treime dintre părinții de adolescenți nu impun reguli stricte copiilor lor în ceea ce privește consumul de alcool.

Dintr-un eșantion de 600 de părinți de adolescenți cu vârste între 13 și 18 ani neîmpliniți, un sfert dintre aceștia consideră acceptabil consumul ocazional de alcool de către copiii lor, fără a ajunge la stadiul de abuz, în timp ce doar 37% le interzic complet acestora consumul de alcool.

Mai îngrijorător, pentru 57% dintre acești părinți, consumul de alcool nu este considerat cel mai mare risc pentru dezvoltarea normală a copiilor lor, contrar a ceea ce susțin medicii, care recomandă evitarea totală a consumului de alcool la vârste fragede.

Conform comunicatului de presă emis de Spirits România, rezultatele sugerează că consumul de alcool în rândul adolescenților este mai mult decât o problemă individuală sau de familie, fiind o chestiune socială și de sănătate publică.

În acest context, aproape o treime dintre părinți au recunoscut că, în trecut, consumul de alcool în rândul minorilor a fost o problemă mai puțin discutată în spațiul public.

Deși 94% dintre părinți au afirmat că au avut discuții cu propriii copii în care le-au prezentat efectele negative ale consumului de alcool, doar 18% dintre aceștia sunt conștienți că adolescenții lor consumă alcool, majoritatea aflând acest lucru direct de la copiii lor.

Studiul a scos în evidență discrepanțe între percepția părinților și realitatea consumului de alcool în rândul tinerilor. În timp ce majoritatea părinților cred că minorii lor au început să consume alcool abia după vârsta de 17 ani, datele din studiul YRBSS 2022 indică faptul că 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puțin 1-2 zile în ultimele 30 de zile.

În ceea ce privește reacția părinților în cazul în care ar descoperi că minorul lor consumă alcool în mod constant și în cantități mari, studiul indică faptul că doar 2% ar informa școala sau dirigintele, în timp ce 58% ar prefera să aibă o discuție serioasă cu adolescentul în cauză.

Acest lucru subliniază reticența părinților de a căuta ajutor din partea școlii sau a specialiștilor în această problemă.

Rezultatele acestui sondaj pun în lumină nevoia de mai multe resurse, sprijin și campanii educaționale pentru părinți, arătând că doar 5% dintre aceștia consideră că profesorii ar trebui să aibă o implicare mai serioasă în prevenirea și combaterea consumului de alcool în rândul adolescenților.

Acest studiu vine în contextul campaniei de conștientizare „Ești super ok fără să bei! Adolescență fără alcool” desfășurată de Asociația Spirits România, care își propune să aducă în atenție efectele negative ale consumului de alcool în rândul minorilor și să implice atât părinții, cât și profesorii și societatea civilă în această problematică socială și de sănătate publică.

Publicitate