30 de copii au murit la „Marie Curie” pentru că medicii nu au avut cu ce să-i trateze

Mor copiii în cel mai mare spital pediatric din ţară pentru că statul nu asigură aparatură şi specialişti. Este semnalul de alarmă tras astăzi de medicul Mihai Cârstoveanu.

Acesta a explicat la „Sinteza Zilei” că 30 de bebeluşi au murit în ultimul an, pentru că medicii de la „Marie Curie” nu au avut cu ce să îi trateze. Statul nu cumpără aparatură, medicamente şi nu angajează specialişti, spune renumitul medic, relatează antena3.ro.

Publicitate
Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapiei Intensivă de la spitalul „Marie Curie” din Bucureşti a vorbit la „Sinteza Zilei” despre un adevăr ascuns până acum de autorităţi. În ultimul an, 30 de bebeluşi au murit în saloanele spitalului pentru că medicii nu au avut dotările necesare să-i salveze.

Au murit 30 de copii pentru că stau pe listele de aşteptare. Sumele alocate pentru acţiunile prioritare scad de la an la an, deşi memoriile sunt tot mai importante în acest mod. Atenţia pentru pediatre, în ţara aceasta, nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă adulţii.

Anul acesta, şi mai trist, înţelegem ce înseamnă pandemia, toţi avem cunoscuţi, prieteni bolnavi, însă aceste atitudini discreţionare sunt convins că ne vor costa pe termen lung.” – a spus medicul Cârstoveanu.

Specialistul a dat exemplul unui caz de săptămâna trecută, când un copil cu o afecţiune foarte gravă a fost operat şi trebuia să iasă pe circulaţie extra-corporeală. „Tot ceea ce înseamnă această circulaţie extra-corporeală s-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani” – a explicat doctorul Cârstoveanu.

„De un an de zile îi rog – Daţi-ne un farmacist clinician lângă noi care să verifice întotdeauna ceea ce scriem pentru că sunt erori de medicaţie. România nu are erori de medicaţie pe nicărieri, în SUA mor mii de oameni de erori de medicaţie, noi nu avem erori de medicaţie şi facem un ping pong al hârtiilor de un an de zile.

Asta înseamnă ajutorul, de acolo să vină impunerea, de acolo să fim traşi la răspundere.” – a explicat renumitul medic.

Abia astăzi, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a trimis un control la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Publicitate