Bojdeuca lui Creangă stârnește discuții aprinse, după ce firma care o renovează ar fi modernizat-o prea tare!

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi redeschisă în vara anului 2023, după un amplu proces de renovare și modernizare. Totuși, oamenii sunt revoltați de îmbunătățirile care au fost aduce casei povestitorului și spun că aspectul original a fost alterat, notează b1tv.ro.

Proiectul renovării a fost în valoare totală de 1,8 milioane de euro. Mai multe fotografii care arată stadiul lucrărilor au stârnit rumoare pe internet, deoarece clădirea pare să fi fost modernizată.

Publicitate

Inclusiv directorul firmei care efectuează lucrările recunoaște că poate să fie această impresie, însă susține că a încercat să păstreze cât mai multe elemente originale.

Din imagini se poate observa că bojdeuca a fost dotată cu încălzire în pereți și ferestre noi, care par să fie termopane. În plus, se pare că se beneficiază și de hidroizolația bituminoasă, colțarele de aluminiu (pentru tencuiala exterioară) și balustrada de metal.

„S-a termopanizat Bojdeuca lui Ion Creangă. S-a distrus un monument cultural”, spun oamenii pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, directorul firmei care efectuează lucrările spune că încercat să păstreze cât mai multe elemente originale.

„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala.

A fost păstrat și restaurat tavanul, dimensiunile pereților sunt aceleași și a fost păstrată inclusiv tâmplăria exterioară.  Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Gheorghe Baian.

Printre lucrări a fost și stabilizarea versantului pe care se află construită Bojdeuca, care risca să alunece la vale cu tot cu clădire, a mai completat constructorul.

Până în luna iulie, în căsuța din Iași se vor investi aproximativ 500.000 de euro, iar în această sumă va fi amenajat și ansamblul muzeal din zonă, adică Expoziția Documentară „Ion Creangă”, curtea, spațiile verzi și gardul împrejmuitor.

Bojdeuca datează din 1842 și a fost primul muzeu memorial destinat unui scriitor român, fiind inaugurată la scurt timp după Primul Război Mondial, în aprilie 1918, la 30 de ani de la moartea lui Ion Creangă. Scriitorul a locuit în această casă 17 ani, din 1872 și până la moartea sa, în 1889.

Publicitate