Un parlamentar vine cu o propunere pentru români: două săptămâni de armată obligatorie pentru toţi cetăţenii 18 – 35 de ani

O propunere inedită a noului partid CURAJ, fondat de Cosette Chichirău, fosta șefă a USR, a declanșat dezbateri aprinse în rândul tinerilor din Iași.

Propunerea se referă la înființarea Corpului Civil de Intervenție și impune un stadiu obligatoriu de pregătire militară de două săptămâni pentru toți cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Publicitate

Conform planului de țară al partidului, angajații care participă la stagiul de pregătire vor beneficia de remunerare din partea statului, considerându-se timpul petrecut în stagiul militar ca fiind concediu de drept.

Pentru elevii de liceu și studenții, stagiul devine obligatoriu la împlinirea vârstei de 18 ani, cu posibilitatea de amânare până la finalizarea studiilor.

Reacțiile tinerilor din Iași, exprimate în diferite grupuri de discuții online, au fost predominant negative. Nemulțumirea principală derivă din caracterul obligatoriu al stagiului militar și de opoziția față de abordarea „armată” în rezolvarea conflictelor.

„Ziarul de Iași” a intervievat mai mulți tineri care au comentat propunerea, iar sentimentul general a fost de dezacord. Aceștia subliniază că obligativitatea stagiului militar nu se potrivește cu opinia lor despre abordările militare și consideră că aceasta ar trebui să fie o alegere personală.

Publicația s-a consultat și cu un comandant de armată cu legături în Iași și cu un general în rezervă stabilit în capitala Moldovei. Ambii, sub protecția anonimatului, au catalogat propunerea drept o inițiativă fără șanse de succes, evidențiind că ar duplica o legislație deja existentă.

„Este o aberație. Primul lucru pe care-l știm este că s-a renunțat în majoritatea țărilor din Europa la serviciul militar obligatoriu. Există serviciul militar alternativ, cum este în Polonia, pentru cei care vor să facă armata și au astfel posibilitatea să fie rezerviști voluntari. Și în România avem o lege similară”, au subliniat sursele citate.

De asemenea, au punctat că stagiul militar de doar două săptămâni nu oferă o pregătire adecvată și că există deja modalități alternative de a servi în armată sau de a se implica în intervenții în situații de urgență.

Publicitate