Directoare de liceu: ”9 din 10 părinți nu ne lasă să ne facem treaba”

Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București, a discutat despre provocările educației într-o apariție la emisiunea difuzată pe TVR 2.

Printre subiectele abordate, aceasta a atras atenția asupra impactului negativ pe care îl au părinții în procesul de învățare al elevilor.

În cadrul emisiunii, directoarea a dezvăluit că un elev de 17 ani i-a mărturisit dorința de a „da un tun și de a se retrage”. Andreea Bodea a subliniat că, în ciuda eforturilor școlii de a oferi modele de succes prin cadre didactice, mulți elevi par să nu mai înțeleagă importanța educației, influența părinților fiind un factor crucial în această perspectivă.

Publicitate

Potrivit directoarei, părinții intervin adesea în activitatea școlii, aducând scutiri medicale sau împiedicând procesul educațional. Bodea a prezentat două exemple concrete, afirmând că „9 din 10 părinți nu ne lasă să ne facem treaba”.

Ea a subliniat că mulți părinți nu înțeleg de ce ar trebui să învețe copiii lor, deoarece văd exemple de succes care nu se bazează pe educație formală și cunoștințe extinse.

Directoarea a făcut referire și la situații obișnuite în care părinții contestă deciziile școlii, inclusiv scăderea notelor la purtare. Ea a subliniat că părinții, în loc să fie parte a echipei educative, adesea vin cu atitudini agresive, amenințând cu acțiuni legale sau chiar cu expunerea mediatică.

Andreea Bodea a evidențiat necesitatea unei colaborări constructive între școală și părinți, subliniind că aceștia ar trebui să fie implicați în procesul educațional, dar nu să dicteze sau să conteste deciziile profesorilor.

A insistat asupra importanței motivării absențelor conform legii și a subliniat că această problemă afectează în mod semnificativ activitatea școlii.

Unii nu mai înțeleg pentru ce trebuie să înveți pentru că văd și ei, așa cum vedem și noi, enumerate exemple de oameni tineri sau mai puțin tineri care din punctul lor de vedere sunt oameni de succes ceea ce se consideră a fi de succes în anul de grație 2023, nu doar la noi ci în întreaga lume.

Au ajuns să aibă succes și financiar pe alte planuri fără prea multe carte, fără prea multe cunoștințe, fără prea multe competențe. și atunci acel lucru care ni se spuneau nouă, de exemplu, meseria e brățara de aur, este un discurs care e clar că se lovește de un zid.

Cred că părinții trebuie să fie parte din echipa care creează educația copiilor dar nu părintele trebuie să vină și să spun exact ce trebuie făcut, cum se dau notele sau ce note să se dea.

În mod repetat elevul chiulește și eu te chem la școală și tu vii și îmi spui: dar dumneavoastră altceva nu aveți de făcut doamna directoare decât să vă urmăriți copilul?

Nici nu ne lasă să ne facem treaba: aoleu, păi ați scăzut nota la purtare. Păi vă dau în judecată că pierde bursa. Așa și eu ce să fac?

Părintele a venit cu scutire de la medic. În termen legal trebuie să-i motivați absențele. Și da, trebuie. Păi și atunci eu ce să fac cu părintele ăsta. 9 din 10 așa sunt.

Dacă te chem și îți spun: domnule l-au ”turnat” colegii că are droguri în ghiozdan că are cannabis pe românește spus și tu mă ameninți cu presa…

Emisiunea ”Educatia la putere” poate fi urmărită aici.

 

Publicitate