Bojdeuca ”de lux” a lui Ion Creangă, cu prize și încălzire în pereți. Oamenii sunt revoltați

Consiliul Județean Iași a anunțat cu mândrie finalizarea lucrărilor de restaurare a celebrei „Bojdeucii” a lui Ion Creangă, însă reacțiile publicului au fost departe de a fi entuziaste.

Cu o investiție de 2,7 milioane de lei, fără TVA, proiectul a vizat nu doar refacerea clădirii, ci și modernizarea acesteia într-un mod care a șocat mulți români.

Într-o postare pe Facebook, președintele CJ Iași, Costel Alexe, a anunțat cu entuziasm redeschiderea programată în luna decembrie a Bojdeucii lui Ion Creangă, afirmând că lucrările au fost finalizate cu succes și că s-a reușit conservarea farmecului unic al bojdeucii. Cu toate acestea, reacțiile publicului online au fost vehemente și pline de dezaprobare.

Comentariile au criticat transformarea bojdeucii, sugerând că aspectul modern și schimbările aduse, precum termopanele, ușa blindată și amenajările interioare, au distrus patrimoniul cultural și farmecul istoric al clădirii. Unii utilizatori au considerat că restaurarea a devenit un act de „kitsch” și au adus acuzații de bătaie de joc cu privire la folosirea fondurilor publice.

În mediul online, reacțiile au inclus comentarii precum: „Ați reușit să distrugeți farmecul unic al bojdeucii, nicidecum să-l conservați,” și „Când nu faceți jaf, distrugeți ce mai era.” Unii utilizatori au sugerat că impunerea unui aspect modern și insensibil asupra unei clădiri istorice arată lipsa de respect pentru patrimoniul cultural.

În ciuda criticilor aprinse, Consiliul Județean Iași nu a răspuns încă la aceste reacții, iar dezbaterile continuă în mediul online cu privire la viitorul Bojdeucii lui Ion Creangă și la modul în care ar trebui conservat și prezentat patrimoniul cultural în contextul modern.

Reacții vehemente în mediul online
Comentatorii s-au dezlănțuit atât la postarea președintele CJ Iași, cât și a la cea de pe pagina oficială a instituției. Românii denunță o distrugere a patrimoniului cultural prin modificarea radicală efectuată în urma reabilitării.

Selecție de comentarii:

Sper că i-ați pus termopane, ușă blindată din tablă de 4, aplice turcești, întrupătoare din plastic, gresie și faianță chinezească și că ați recompartimentat-o cu rigips. Și o firmă pe care să scrie „Creangă Residence – Bar&Grill”

Nu ați reușit decât să distrugeți farmecul unic al bojdeucii, nicidecum să-l conservați. Responsabilii trebuie trași la răspundere pentru bătaia de joc pe bani publici!

O bojdeucă de început de secol XIX, transformată în coteț de la Ikea. Ați nenorocit ireversibil o clădire cu încărcătură culturală neprețuită! Cum puteți fi atât de imbecili?

„Bre! Mulţi proşti am văzut eu în viaţa mea, dar ca voi n-am mai văzut.” Ion Creangă
Așteptăm și restaurarea Teiului. Nu m-ar mira să-l defrișați și să plantați un palmier. Ah, da, iar statuia lui Eminescu…. Ar trebui retușată. O tunsoare la modă, un belciug în nas, tatuaj, o țigară în gură…ceva cool!

Frumos. Bun gust. Restaurare ca la carte. Păcat că n-au fost bani și de o piscină infinity. Se potrivea la mare fix.

Un kitsch absolut pe bani publici mulți! Pare scenografia unui film-parodie despre Ion Creangă!

Ferească Sfântu’! Cine a dat autorizație pentru așa un proiect de distrugere a patrimoniului?!?

Niște proști aia de au făcut-o prima dată, ca nu au dat cu lac lucios frumos. Dar noi aia voiam să vedem, nu kitschul pe care l-ați făcut. V-ați bătut joc de un loc drag ieșenilor.

Când nu faceți jaf, distrugeți ce mai era. Awww, Costele, mai e şi pe fonduri, ar merita să arunce un ochi şi Kovesi pe aici.

Asta e rezultatul nepotismelor,a facultatilor facute pe bani,pile,pe sub catedra ( ca metode sunt destule,dar numai invatat nu e),si nu ne mira…asta avem. Dobitoci in toate functiile…

Doamne sfinte, felicitarile sunt pe bune? Exista oameni care il aplauda pentru distrugerea Bojdeucii? Ce naiba cauta politicienii cei noi in cultura??!!! Incredibil!
Urât, n-are termopane.

„Eu nu o mai recunosc!”;

„Asa te-ai gândit tu că trebuie să arate un bordei? Ca un hotel de 5 stele. Lipsa educației naște moștri ca nea Costel Alexe”; 

„Nu ați făcut nicio reabilitare, nici restaurare. Trebuia să păstrați specificul arhitectural al casei și să folosiți materiale identice sau apropiate de cele originale. Fără beton, parchet și alte «soluții» complet greșite. Ați ucis bojdeuca și răspundeți pentru asta!”; 

„O nenorocire cu parchet melaminat. Cine e ridicolul care a semnat devizul pentru asemenea bătaie de joc la adresa Primului Muzeu Casă Memorială din România, Bojdeuca din Țicău?”. 

sursa: sturipesurse.ro

Publicitate