Au trecut 105 ani de la Marea Unire. Primarul de P. Neamț rescrie istoria și zice că sunt 125! – VIDEO

De obicei discursurile festive ale politicienilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie trec neobservate de către cei care sunt prezenți la manifestări.

Populația nu este deloc interesată de ceea ce spun politicienii și așteaptă cu nerăbdare să vadă parada militarilor și a tehnicii auto.

După discursul de ieri al primarului municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, am primit la redacție mai multe mesaje prin care pietrenii ne întrebau dacă am auzit discursul alterat pe alocuri de greșeli gramaticale sau de exprimare dar, și mai grav, de anul în care a avut loc Marea Unire.

Am reluat și noi discursul primarului Carabelea, cel scris mai întâi și apoi citit de pe foaie, de unde am aflat că domnul primar – absolvent al Facultății de Istorie și Limba Franceză – sărbătorește 125 de ani de la Marea Unire, nu 105 ani cât au trecut de fapt de la 1 decembrie 1918.

Dacă este să ne luăm după Carabelea, Marea Unire ar fi avut loc undeva în anul 1898. Pe lângă această impardonabilă greșeală, rostită de la tribună, am descoperit câteva dezacorduri dar și unele nuanțe ale discursului pe care nici nu știm cum să le catalogăm.

”Acum 125 de ani iubirea față de țară și patriotismul se exprima prin fapte de vitejie, luptă și eroism…”

„Cred că fiecare român s-a întrebat măcar o dată ce este patriotismul. Și eu nu cred în definiții absolute. Probabil nici nu există definiții perfecte pentru probleme cu această dificultate…” (n.r.: ce a vrut să spună autorul?)

„…dar am încredere că se văd dorința de a lăsa ceva mai bun în urmă…”

Publicitate