ULTIMA ORĂ: Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România!

Ministerul Sănătății a anunțat oficial epidemia de rujeolă în România, în contextul unei creșteri alarmante a numărului de cazuri, atingând aproape 2.000 la nivel național și afectând 29 de județe.

Declarația a fost făcută pentru a facilita vaccinarea copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, precum și pentru a recupera cei nevaccinați sau cu scheme de vaccinare incomplete.

Într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății, se subliniază necesitatea intervenției urgente, având în vedere numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase ale copiilor infectați.

Epidemia vine în contextul unei acoperiri vaccinale totale de doar 62% pentru doza a doua, în timp ce cu prima doză aceasta se situează la 78%, cifre ce reflectă o tendință descrescătoare în ultimii 10 ani.

Ministerul Sănătății anunță și demararea unei campanii de informare, desfășurată în colaborare cu medicii de familie, pentru a asigura o mai bună aderență la programul de vaccinare. Rujeola, o boală infecțioasă cu evoluție uneori gravă și cu posibile complicații, se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, în direct la Digi24, că declararea epidemiei înseamnă că pe termen limitat se face vaccinarea mai rapidă cu prima doză – în loc de administrarea la vârsta de un an, aceasta se va face la copii de 9 – 11 luni.

Publicitate