Profesoară, mesaj pentru părinți: ”parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul…”

O profesoră din Cluj a stârnit o dezbatere despre tradiția cadourilor de Crăciun pentru dascăli, afirmând că aceștia nu au nevoie de obiecte, ci de recunoaștere și respect din partea părinților și a elevilor.

Într-o postare pe un grup de Facebook dedicat mamelor, profesoara a subliniat că majoritatea cadrelor didactice își aleg meseria din pasiune pentru educație, nu pentru a primi cadouri.

Ea consideră că este umilitor să li se ofere cadouri, asemenea unor coafeze sau chelneri, și subliniază că codul bunelor maniere stabilește clar cui se fac cadourile și în ce constau acestea.

”Dragi mămici

Vă urmăresc cu interes deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare.

Am citit și comentariile. Vreau să vă spun că cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri.

Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul”, scrie profesoara.

Profesoara susține că pentru ea, ca dascăl, cel mai frumos cadou este să vadă că a reușit să facă dintr-un elev un om realizat și să vadă că după zeci de ani nu a fost uitată și foștii elevi se bucură să-i prezinte familia, copilașii. ”Ăsta e cel mai frumos cadou și cel mai valoros”, subliniază clujeanca.

”V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și…..altele. Nu, mulțumim, noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm etc”, completează cadrul didactic.

Ea a precizat că a refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet deoarece a auzit comentarii de genul: ”iar să-i luăm flori” sau ”ce, să mănânce pe banii noștri?”.

”În primii mei ani de învățământ am primit cadou, în particular, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin, de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei. Din păcate, vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât!”, rememorează dascălul.

”Să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și să nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri!” a încheiat profesoara.

sursa: 3dots.ro

Publicitate