Ajutor de înmormantare cerut în avans: „La ce-mi trebuie bani pe lumea cealaltă? Eu îi vreau acum cât trăiesc”

O situație inedită și neașteptată a luat prin surprindere administrația publică locală din comuna Băcești, unde un cetățean a formulat o cerere mai puțin obișnuită: a solicitat un avans pentru ajutorul de înmormântare.

Motivația sa a stârnit curiozitatea, exprimând simplu: „La ce-mi trebuie bani pe lumea cealaltă?! Eu îi vreau acum cât trăiesc. Și dacă e un drept al meu, de ce să nu beneficiez în timpul vieții?”

Publicitate

Primarul Horatiu Cărăușu a fost luat prin surprindere de această cerere inedită, considerând inițial că este vorba de o glumă. Cu toate acestea, solicitantul a persistat și a devenit agitat, forțându-l pe primar să sune la Curtea de Conturi pentru a verifica dacă este posibil un astfel de demers.

Autoritățile de acolo au fost clare, refuzând categoric această cerere, însă un funcționar, amuzat de situație, a menționat că nu este singura astfel de cerere neobișnuită, sugerând că va ține o evidență a acestor perle.

Ulterior, primarul a aflat despre o altă situație similară la o altă primărie, unde s-a cerut un avans pentru trusou, deși mama respectivă nu născuse încă.

Întrebat despre această situație surprinzătoare, primarul Horatiu Cărăușu a refuzat să comenteze sau să nege informația, limitându-se doar să spună că la Băcești se găsesc cei mai buni, cei mai frumoși și cei mai harnici locuitori din județul Vaslui.

Ajutorul de înmormântare este de obicei acordat de Casa de Pensii, iar valoarea standard este de 6.785 de lei. În cazul persoanelor fără venituri, dar care au soț sau copil salariat sau pensionar, se poate acorda jumătate din această sumă.

La Băcești, conform regulamentului, ajutorul pentru astfel de persoane este cuprins între 1.000 și 1.500 de lei. Primăria acordă acest ajutor în anumite condiții, inclusiv faptul că persoana decedată să nu fi primit deja sprijin financiar de la Casa de Pensii.

Publicitate