Dosarul spăgilor de la Botoșani: o economisă a spitalului a scăpat pe scări mai multe plicuri care conțineau banii din șpăgi!

Un caz șocant de corupție în sistemul medical a izbucnit la Spitalul Județean Botoșani, soldat cu arestarea a 9 persoane și reținerea a 2 altele pentru 30 de zile în dosarul legat de mita pentru ocuparea posturilor în unitatea medicală.

Printre cei reținuți și arestați preventiv se numără și fostul manager al spitalului, Doina Caba, care a demisionat în urmă cu câteva luni din cauza presiunilor din partea personalului, nemulțumit de reducerile de sporuri.

Stenogramele procurorilor au dezvăluit o rețea de corupție și trafic de influență la nivelul spitalului, în care se specifică că sume substanțiale de bani și bijuterii erau cerute și acceptate pentru facilitarea angajărilor în diverse posturi.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), suma mitelor varia între 2.000 și 15.000 de euro, în funcție de poziția pentru care se aplica angajarea.

Din conversațiile interceptate, se înțelege că angajații spitalului și candidații la concursuri se plângeau de nivelul ridicat al corupției, unii chiar recurgând la împrumuturi de la cămătari pentru a obține sumele cerute pentru angajare.

Dezvăluirile din stenograme au adus la lumină și faptul că traficul de influență în instituție era o practică obișnuită, iar funcționarii erau implicați în solicitarea și acceptarea sumelor exorbitante de bani pentru posturile disponibile.

Pe lângă mita în numerar, se pare că erau acceptate și alte forme de plată, cum ar fi bijuteriile sau ceasurile de lux. Într-unul dintre cazuri, o economisă a spitalului, în timp ce urca scările, ar fi scăpat mai multe plicuri care conțineau sume semnificative de bani, presupuse a fi șpagi.

EL: „Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între. îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul.

….îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari. și salariu frumos.”

„…aici, fără 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!”, „…bani la greu, trebuie să dai”, se aratăreferatul procurorilor DNA

Convorbiri candidaţi la concursuri – funcţionari din spital

EA „…azi vorbeam cu unul tot cu acela de…infirmiere….10.000 de euro un post! De unde?n-am nici o șansă, …., fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa…” eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui. ….”, se arată în referatul procurorilor DNA.

EA: „spitalul acela e o bombă…”, „…nu-i mai satură Dumnezeu…toată lumea se ferește să zică…”

„….care dă mai mult acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus…”, se mai arată în referat.

EL: „…mie mi s-o propus cu bani. Ți-am zis la.la așa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….”.

„….punem hai, 5.000 de-o parte, când o plecat acum 2 ani, șpaga să dai la spital era vreo 5.000 de euro….Acum tu știi cât e, tu? Cică, 10.000 de euro,…”.

EA: „…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge. ăăă. pentru șofer și 10.000 și.”

EL: „…am un băiat student, într-adevăr, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dânsu’….”

„…dar când mi-o zis ce prețuri sunt, ……i-o zis cât îi cere, de exemplu, dacă s-ar pune în legătură cu cineva. …De la 10.000 de euro în sus”.

Publicitate