O româncă a profitat după ce o bancă din Austria i-a transferat din greșeală 13.000 de euro!

O româncă a fost recent achitată în instanță într-un caz surprinzător în care a fost judecată pentru însușirea unui bun găsit, respectiv suma de 13.000 de euro transferată din greșeală în contul său de către Raiffeisen Bank. 

Faptele datează din anul 2017, când românca se afla în Austria și a mers la o sucursală Raiffeisen Bank pentru a depune în contul unui conațional suma de 1.450 de euro.

Publicitate

Din neatenție, funcționarul băncii a depus în contul acestuia suma de 14.500 de euro, iar înainte ca banca să constate eroarea, beneficiarul a retras suma și a închis contul. Când femeia a venit în țară, bărbatul i-a dat aproape întreaga sumă de bani.

În ciuda eforturilor femeii de a se apăra, afirmând că a depus suma corectă, probele, inclusiv un test cu detectorul de minciuni, au demonstrat contrariul.

Totuși, în urma procesului, acuzațiile împotriva ei au fost declarate prescrise, iar instanța a emis o sentință definitivă prin care românca a fost achitată de faptele de însușire a bunului găsit.

Cu toate acestea, judecătorii au hotărât să o oblige să achite prejudiciul de 13.000 de euro, reprezentând diferența dintre suma reală transferată de ea și suma transferată în mod efectiv de angajatul băncii către beneficiar. Instanța a subliniat existența unui raport de cauzalitate directă între fapta ilicită și prejudiciu.

Cazul aduce în atenție importanța respectării procedurilor bancare și a responsabilității individuale în gestionarea unor situații de acest gen, chiar și atunci când faptele se prescriu din punct de vedere penal.

Publicitate