Cine este primul român din istorie care a băut cafea!

În timp ce cafeaua a devenit o băutură de nelipsit pentru majoritatea românilor, puțini știu că primul român care a descoperit și a băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare.

Acest moment istoric a avut loc în anul 1504, când Ion Tăutu a fost trimis într-o importantă misiune diplomatică la Constantinopol, centrul vieții politice și culturale al Imperiului Otoman.

Publicitate

În cronica „O samă de cuvinte” a lui Ion Neculce, în legenda a zecea, se menționează că, în anul 1505, într-un cadru oficial, un trimis moldovean descoperă cafeaua la turci. Ion Tăutu, fascinat de aromele și ritualurile unei lumi cu totul noi, a fost introdus în modul sofisticat de preparare și consum al cafelei în vibrantul Constantinopol.

Băutura, cunoscută sub numele local „kahve”, era deja o tradiție solidă în lumea otomană. După întoarcerea sa în Țara Românească, Ion Tăutu nu a adus doar amintiri din Constantinopol, ci și tehnica rafinată de preparare a cafelei.

Astfel, în anul 1505, cafeaua a ajuns pentru prima dată pe meleagurile românești, aducând cu ea o tradiție care a evoluat de-a lungul secolelor.

Această descoperire a lui Ion Tăutu deschide calea pentru o lungă și frumoasă relație a românilor cu cafeaua, devenind o băutură nu doar energizantă, ci și o oportunitate de socializare și relaxare.

Astfel, în istoria cafelei, numele lui Ion Tăutu este înscris ca pionier al acestei tradiții adorate de români.

Publicitate