6 români au devenit „vedete” la televiziunile din SUA, după ce au jefuit peste 600 de biserici

Șase români au ajuns vedete pe posturile TV din America după ce au fost arestați pentru că au jefuit peste 600 de biserici, paguba ridicându-se la circa 740.000 de dolari.

Patru dintre infractori au fost capturați pe 26 mai. Alți doi au fugit înapoi, în Mexic, de unde veniseră, dar au fost prinși pe 29 mai și acum se așteaptă extrădarea lor.

Românii profitau de faptul că bisericile nu erau păzite și furau din cutia milei sau din cutiile poștale cecurile cu donații. Conform rechizitoriului obținut de publicația Adevărul, doar în perioada 7 ianuarie – 18 februarie 2020 aceștia au furat cecuri cu donații în valoare de 28.000 de dolari de la Biserica Metodistă din orașul Naples.

Într-un caz au furat un cec de 10.000 de dolari, într-altul – un cec de 8.000 de dolari și de două ori cecuri de câte 5.000 de dolari. Într-o singură zi, conform anchetatorilor, românii au prădat cecurile din nu mai puțin de 85 de biserici!

Cei 6 mizau pe faptul că, deoarece donațiile nu sunt sursă de venituri regulată, bisericile nu știau când și dacă sosesc aceste cecuri. Prin urmare, dacă infractorii ajungeau primii la cutia poștală, administratorii bisericilor respective nu-și dădeau seama că au fost prădați.

Anchetatorii au descris modul de a opera al românilor: Suspecții mergeau la biserici în zilele în care nu erau slujbe religioase și, drept urmare, erau șanse mai mici să fie văzuți. Suspecții parcau mașinile lângă cutiile poștale ale bisericilor, pasagerul din dreapta scotea corespondența din cutia poștală, iar în mai puțin de 30 de secunde mașinile plecau“.

După ce depuneau în cont cecurile pe care le furau, infractorii retrăgeau imediat sumele în bani lichizi. După câteva luni, banca închidea contul – de multe ori în pagubă din cauza numeroaselor retrageri de bani, iar hoții deschideau alte conturi, la alte bănci.

Cei 6 sunt Ionuț Răducan (33 de ani), Marius Dumitru (27), Marius Viorel Dumitru (34), Panait Dumitru (32), Simona Trandafir (39) și Cătălin Trandafir (45).