60% din inspectorii școlari generali participă la alegeri pe listele PNL și sunt în campanie

În mai puțin de un an de guvernare liberală, ministrul Educației Monica Anisie a schimbat 85% din conducerile inspectoratelor școlare județene, înlocuind 36 de inspectori generali.

Între noii numiți 31 sunt membri PNL. Iar 25 dintre aceștia candidează la alegerile de săptămâna viitoare pentru poziții de consilieri locali sau județeni. În guvernarea PNL, Ministeru Educației a devenit un adevărat Minister al Candidaților.

Știrea a circulat cu viteza luminii, făcând deliciul și totodată dezgustul publicului în contextul dificilei inaugurări a noului an școlar: doi secretari de stat din Ministerul Educației – Luminița Barcari și Dragoș Rădulescu – intrau în concediu chiar în toiul pregătirilor instituționale de redeschidere a unităților de învățământ în vremuri de coronavirus, relatează beta.dela0.ro.

Concediul e de odihnă și nu prea: ambii secretari de stat candidează la alegerile locale și sunt prinși cu activitățile de campanie electorală. Anunțul absenței lor din cadrul eforturilor ministeriale de redeschidere în bune condiții a școlilor a fost făcut chiar de ministrul Educației Monica Anisie.

Luminița Barcari este unul dintre oamenii pe care Anisie i-a numit la o săptămână după ce și-a luat în primire postul de la Educație, în noiembrie 2019.

Barcari a fost inițial inspector școlar general la Ialomița, vreme de două luni. În ianuarie 2020 a fost numită secretar de stat la Educație. Iar acum este candidat la Consiliu Județean Ialomița din partea PNL. Deschide chiar lista partidului.

Barcari este unul dintre zecile de inspectori școlari generali pe care Monica Anisie i-a numit în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2020, folosind în cele mai multe situații criteriul apartenenței politice.

Peste 30 de numiri liberale au fost operate de ministrul Educației la vârful inspectoratelor școlare județene, instituții extrem de importante în gestiunea locală a sistemul educațional. Din cei 36 de inspectori numiți în această perioadă, 31 sunt membri PNL sau apropiați ai partidului aflat la guvernare.

Așa că alegerile și campania electorală aferentă îi prind pe mai bine de jumătate din inspectorii generali în postura de candidați. 25 de persoane aflate în astfel de funcții (dintr-un total de 42 de inspectori școlari generali) participă la urne pentru poziții de consilieri locali sau județeni, pe listele PNL.

Politizarea educației se vede în toată splendoarea în campanie, când posibilii candidați sunt ademeniți de ofertele partidelor. Dar ea, politizarea pură și dură, și-a arătat colții în vremea guvernării PNL încă din noiembrie 2019.

Mențiunea importantă – pentru a înțelege funcționarea perenă a mecanismelor politizării – e că nu au inventat liberalii această roată. Politizarea e o veche boală românească.

În 2017 fostul ministru al Educației Liviu Pop, sub pălăria guvernării PSD, schimba peste noapte 13 inspectori școlari generali. Așa a abordat educația fiecare nouă putere instalată la Palatul Victoria. Asta a fost sistemul de învățământ pentru partide: o enormă mașinărie instituțională de distribuit funcții și beneficii, pentru răsplătirea fidelilor din organizațiile locale.

Monica Anisie nu a fost cu nimic diferită, din acest punct de vedere, de predecesorii săi. A executat exemplar o practică transmisă din guvernare în guvernare.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

 

Publicitate