Tuturor le este greu! În plină criză, parlamentarii și-au votat mărirea salariilor, precum și ale miniștrilor și primarilor

Plenul Senatului a votat astăzi, 21 septembrie, un proiect de Ordonanţă în care a fost introdus un amendament UDMR care prevede majorări salariale ale demnitarilor. USR susține că majorarea va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru”, votând toți parlamentarii PSD, PNL, UDMR, chiar și parlamentarii de la AUR. Doar 22 de voturi au fost „împotrivă”, ale celor de la USR.

Publicitate

Salariile și sporurile parlamentarilor și primarilor urmează să fie majorate, după ce Senatul a adoptat amendamente depuse de doi senatori UDMR.

Decizia vine la puțin timp după ce Curtea Constituțională a admis o sesizare USR care împiedica majorarea salariilor demnitarilor. Salariile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate.

Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.

Potrivit USR, senatorii UDMR au mai introdus un amendament care majorează cu 25% salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități.

”Pot să vă spun că pe administraţia publică locală, în ultimii 4 ani, nu a fost niciun fel de creştere salarială, nici măcar legat de inflaţie. Aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, este corect, din punctul nostru de vedere, ca adminsitraţia locală să beneficieze de acelaşi regim.” – a declaral Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Publicitate