Cum arată spitalul pentru copiii bolnavi de cancer, ridicat din donații. Urmează al doilea

”Noi Facem un Spital”, proiectul asociatiei Dăruiește Viata, a intrat în linie dreaptă către momentul ”Noi am Făcut un Spital” -moment care, în urmă cu cinci ani, pentru cei mai mulți părea nici macar un vis frumos, ci mai degrabă curată nebunie.

Chiar si Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, cele doua doamne care au îndrăznit să viseze „nebunia” au avut clipele lor de îndoială, dar oamenii din „țara lui nu se poate” le-au depășit si cele mai utopice asteptari, astfel că cinci ani mai tarziu o nebunie de spital a răsărit in curtea spitalului Marie Curie si tocmai ce-au fost amenajate primele doua camere, de proba.

Publicitate

Imaginile din primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrică din România, construit în ultimii 30 de ani, de la zero, exclusiv din donatii si sponsorizări, scriu cei de la ziare.com.

Povestea #NoiFacemUnSpital începe in 2015, când Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, prin Asociatia Daruieste Viata, voiau sa renoveze sectia de oncologie a spitalului Marie-Curie, lucru pe care il mai facusera si in alte spitale.

Dupa ce a intors problema pe toate părțile, arhitecta a concluzionat că nu există altă soluție decât să contruiască un spital de la zero. Și fix asta au făcut.

In prezent, sectiile de oncologie pediatrica din Romania functioneaza, in cea mai mare parte, in spitale de adulti sau in spatii total inadecvate.

Sectia de oncologie a spitalului Marie Curie, construit in anii 70, este pe acelasi palier cu sectia de ORL, are 31 de paturi (31 de copii si 31 de parinti folosesc la comun doua toalete si doua dusuri, saptamani, luni in sir), in sectia de chirurgie sunt operati si copiii bolnavi de cancer, nu exista sectie de terapie intensiva separata pentru ei, nu exista abordare multidisciplinara.

Noul Spital, de 12.000 mp, cu 9 niveluri (subsol, parter, mezanin si sase etaje), cu o capacitate de aproximativ 187 de paturi, va avea:

– Radioterapie: doua buncare la subsol, plus spatiile de pregatire pacienti
– Spatiu pentru un nou RMN si un nou CT, cu spatii dedicate anestezierii micutilor pacienti (la 30 de ani de la Revolutie, in Romania nu se poate efectua o procedura atat de obisnuita in tarile civilizate, radioterapia la copiii sub 12 ani, care au nevoie de anestezie pe parcursul radierii).

– Oncologie: ambulator si internare continuua
– Hemato-oncologie si departamentul de transplant medular, saloane si 5 camere sterile
– Neurochirurgie
– Chirurgie generala
– Terapie intensiva cu saloane de o singura persoana
– Bloc operator cu 7 sali de operatie

– Sectie de terapie intensiva (cu un sistem unic in Romania, menit sa scada considerabil riscul de contractare de infectii nozocomiale: izolarea fiecarui pacient in saloane individuale, dotate cu sisteme de control al curateniei mainilor personalului inainte de accesul la pacient)

– Spatii dedicate pentru relaxare (un mini-cinematograf, o mini-biblioteca, o mini-sala de sport, un loc generos de joaca etc)
– Abordare multidisciplinara
– Saloane cu bai proprii

Investitie totala, estimata: aproximativ 30 milioane de euro, din care 16 milioane doar structura cladirii).

Aproape 350.000 de persoane fizice si 4.000 de companii au crezut in acest proiect, dovedind ca nu oamenii sunt problema in „tara lui nu se poate”.

Spitalul acesta este mai mult decat speranta si incredere pentru copiii bolnavi si pentru familiile lor, este speranta si incredere pentru toti romanii, pentru o tara.

 

Publicitate