PNL deschide Cutia Pandorei: votul obligatoriu și schimbarea formei de guvernământ a României!

Cu un an înaintea alegerilor din 2024, PNL aruncă brusc pe masă teme sensibile, precum schimbarea formei de guvernămănt și a legislației electorale, incluzînd votul obligatoriu și cel prin corespondență, informează inpolitics.ro.

Într-o declarație de presă postată pe site-ul Camerei Deputaților, deputata PNL Elena Hărătău afirmă că schimbarea legislaţiei electorale şi reforma constituţională sunt proiecte importante care trebuie duse la bun sfîrșit cu celeritate.

Publicitate

”Evoluţiile politice din ultima perioadă, mai ales cele referitoare la desfăşurarea alegerilor din România, au constituit baza unor nemulţumiri generale, atât ale spectrului politic, cât şi, mai ales ale societăţii civile şi electoratului în general.

Electoratul, inclusiv cel din Diaspora, ne cere acum să reflectăm, cu înţelepciune şi responsabilitate, la schimbarea mentalităţilor, implicit prin schimbarea sistemelor de vot existente. Mai mult, oamenii ne solicită să le garantăm şi să le respectăm dreptul fundamental la exprimarea propriei opţiuni politice, oricare ar fi aceasta” afirmă deputata.

”În acest context, devine imperativă necesitatea obţinerii acordului întregii clase politice pentru schimbarea legislaţiei electorale, în aşa fel încât speranţele alegătorilor să nu fie, din nou, înşelate.

Prin urmare, o comisie parlamentară comună a dezbătut, cu celeritate, propunerile de modificare ale legilor electorale, ale Legii partidelor politice şi ale Legii privind finanţarea partidelor politice.

De asemenea, s-a avut în vedere un nou proiect legislativ pe tema introducerii votului prin corespondenţă, ale cărui costuri sunt mult reduse faţă de cheltuielile curente cu organizarea şi funcţionarea comisiilor de votare pe teritoriul altor state.

O altă provocare este cea de a rezolva, într-un fel sau altul, problema votului obligatoriu. Consider că introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii României ar spori pe de o parte, legitimitatea şi credibilitatea Parlamentului şi, pe de altă parte, ar duce la responsabilizarea electoratului, diminuând aproape până la eradicare absenteismul la urne.

Nu în ultimul rând, va trebui să trecem şi la un alt pas important, cel al realizării reformei constituţionale, prin ducerea la bun sfârşit a dezbaterilor propunerii legislative de revizuire a Constituţiei.

Modificarea legilor electorale presupune, implicit, cel puţin rediscutarea unor prevederi constituţionale, iar în acest context poate nu va fi lipsit de interes să avem o dezbatere la nivel naţional şi asupra soluţionării viitoarei forme de guvernământ dorită de români” mai spune deputata.

Publicitate