BILANȚUL TRAGEDIEI de la A.T.I. Piatra-Neamț

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț au transmis, în această dimineață noi informații legate de incendiul izbucnit sâmbătă seară în secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț.

În urma incendiului, zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și-au pierdut viața, informează stiri-neamt.ro.

Publicitate

Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani.

Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Medicul care a intervenit pentru a salva pacienții internați în secția afectată de incendiu și care a suferit răni urmează să fie transferat în această dimineață în Belgia, după ce aseară a primit îngrijiri la Spitalul Floreasca din București.

Conducerea SJU Piatra Neamț a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică.

Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI.

În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi.

Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate.

Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului.

Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv:

  • ISU NT:1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU BC – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
  • SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane.

Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași.

Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă.

Totodată precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă.

Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă.

În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN.

Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București.

***

Forțe participante la intervenție: 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

Mijloace implicate : 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați.

Publicitate