A început testarea asfaltului din deșeuri de plastic și grit de sablare. Oferă elasticitate și rezistență în plus

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au început testarea în condiții reale de trafic a unui asfalt revoluționar, fabricat din deșeuri de plastic și grit rezultat din sablarea corpurilor de navă.

Această inovație promițătoare a fost asfaltată pe principalele artere de circulație ale „Campusului Științei”, unde se află facultățile de inginerie ale universității.

Publicitate

Noul tip de asfalt a fost creat folosind tehnologia „Asphalt Mixtures Improvement with Waste Grit and Microplastics,” brevetată internațional de către „European Patent Office” (EPO) de la München.

Echipa de cercetare, sub conducerea profesorului universitar Dr. Ing. Daniela Buruiană, de la Departamentul de Tehnologia Materialelor, a petrecut doi ani în laboratorul firmei Tancrad pentru a dezvolta această tehnologie inovatoare.

Principalele avantaje ale noului asfalt includ creșterea elasticității și rezistenței acestuia la variațiile de temperatură din timpul iernii și verii. Acesta promite să aibă o durată de viață mai lungă, cu o extindere estimată de 25-30%, în timp ce costurile de producție sunt comparabile cu cele ale asfaltului tradițional.

Testele pentru a evalua performanța noului asfalt au început și vor continua pe parcursul sezoanelor diferite, pentru a monitoriza comportamentul acestuia în fața schimbărilor meteorologice și solicitărilor traficului rutier.

Profesorul Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos,” a declarat: „Testele au început, zona este în permanență controlată. Vom testa acest asfalt toamna, iarna, primăvara şi vara, iar la final vom face un raport asupra testării în condiţii reale, unde avem o expunere mare pe soare, gheaţă, zăpadă şi trafic.

„Invenţia se referă la o mixtură asfaltică îmbunătăţită cu grit, deşeu provenit din procesul de sablare a corpurilor de navă, şi cu microplastice de polipropilenă, mixtura asfaltică astfel obţinută având îmbunătăţite rezistenţa mecanică la uzură, la acţiunea apei sau a altor agenţi exogeni, faţă de mixtura asfaltică clasică.

Noi am găsit o metodă în care, o anumită granulație adăugată în asfalturi, împreună cu alți aditivi, crește rezistența și elasicitatea asfaltului cu până la 30%. Asta înseamnă că vom avea un asfalt mai pregătit să suporte diferențele de temperatură între iarnă și vară”, a precizat profesorul Lucian Georgescu.

Dacă testele de teren vor confirma rezultatele promițătoare obținute în laborator, noua tehnologie de fabricare a asfaltului ar putea fi adoptată și implementată în standardele tehnice ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, reprezentând astfel o schimbare semnificativă în construcția și întreținerea drumurilor.

Inovația adusă de acest asfalt revoluționar nu se oprește doar la performanțe, ci are și un impact semnificativ asupra protejării mediului, prin folosirea microplasticelor în locul nisipului natural.

Acest aspect se aliniază cu o preocupare globală crescută pentru reducerea impactului plasticului asupra mediului.

Tot de pe site-ul „European Patent Office” aflăm că, prin aplicarea rețetei inovatoare de la Universitatea din Galați, se obțin nouă avantaje:

  • reducerea costului mixturilor asfaltice, cantități mai mici de bitum;
  • reducerea riscurilor de apariție a microfisurilor în mixturile asfaltice datorate variațiilor de temperatură;
  • reducerea vâscozității liantului asfaltic (bitum), economisind energie reducem emisiile de dioxid de carbon (CO2);
  • creșterea proprietăților fizice;
  • îmbunătățirea rezistenței la uzură a mixturilor asfaltice (amestec de deșeuri de pietriș – microplastice);
  •  înlocuirea parțială a nisipului natural de cuarț cu deșeuri de nisip rezultate din operațiunile de sablare a corpului navelor;
  • îmbunătățirea considerabilă a caracteristicilor amestecului asfaltic;
  • utilizarea deșeurilor de nisip ca subprodus industrial dăunător mediului;
  • recuperarea micro-plasticelor pentru a reduce efectul negativ asupra mediului și a sănătății populației.
Publicitate