A primit șpagă pui de la țară, pălincă, miere, suc de roșii, brânză, cârnați de Pleșcoi

Un medic de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, Cristian Paleru, în vârstă de 58 de ani, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit acestui acord, medicul va primi o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar suma de aproximativ 736.000 de lei îi va fi confiscată, infromează g4media.ro.

Publicitate

Anchetatorii au descoperit că, în perioada aprilie 2022 – iunie 2023, medicul Paleru și alți cadre medicale de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” au primit mită de la pacienți.

În total, 32 de șpăgi au fost enumerate în acordul de recunoaștere, iar printre acestea s-au aflat atât sume de bani, cât și produse alimentare și băuturi alcoolice, cum ar fi: pui de la țară, pălincă, miere, suc de roșii, brânză, cârnați de Pleșcoi.

Acordul de recunoaștere a fost înregistrat la Tribunalul București și consultat de G4Media.ro, furnizând detalii despre modul în care medicul a primit și distribuit mita. Procurorul de caz a subliniat că aceste sume erau legate de exercitarea atribuțiilor de serviciu, inclusiv controale pre și postoperatorii, precum și intervenții chirurgicale.

În urma acordului, Cristian Paleru acceptă să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Mai mult, i se interzice să practice medicina în sistemul public de sănătate din România timp de 2 ani și 6 luni de la decizia definitivă de condamnare.

Pe durata a 3 ani de supraveghere, medicul trebuie să urmeze un curs de pregătire sau calificare profesională și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile.

Dosarul penal a fost inițiat în urma unei sesizări a managerului Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. În cadrul investigației, doi medici, Cristian Paleru și Cornel Petreanu, au fost arestați preventiv, în timp ce alți șase inculpați au fost plasați sub control judiciar. Ancheta vizează și posibile implicări ale altor cadre medicale din cadrul institutului.

Publicitate