Achizițiile pe care Romsilva le face sunt ”LA SECRET”. Nu sunt destinate interesului public!

Redacția noastră a trimis solicitări conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public la mai multe instituții ale statului, fie ele centrale sau locale.

O parte din instituții au și trimis informațiile într-un timp foarte scurt, dar singura instituție care ne-a oferit un răspuns halucinant este Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

În urmă cu o săptămână, am trimis Direcției Silvice Neamț o adresă prin care solicitam o informație de interes public cu privire la contractele cu instituțiile media pe care unitatea le-a desfășurat în ultimii 2 ani.

Publicitate

Directorul instituției, Tamaslacaru Valentin, ne răspunde că nu poate furniza datele solicitate pentru că acestea nu se află pe lista lor cu informații de interes public.

Da, ați citit bine! Romsilva și-a ”confecționat” o listă proprie cu informații de interes public din care, evident, lipsesc cele mai importante date, cum ar fi cele ale achizițiilor detaliate, ale plăților, contractelor, ș.a.m.d.

Mulți spun despre Romsilva că este un fel de stat în stat, așa că a trebuit și noi să ne convingem că într-adevăr, așa este.

 

Art. 1 cu privire la aplicarea Legii nr. 544/2001 se face cu respectarea următoarelor principii:
a) principiul transparenţei – autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia sa îşi desfăşoare activitatea într-o maniera deschisă fata de public, în care accesul liber şi neingradit la informaţiile de interes public sa constituie regula, iar limitarea accesului la informaţie sa constituie excepţia, în condiţiile legii.

Asta spune legea, negru pe alb, doar că Romsilva se pare că funcționează după principii proprii.

Mai mult decât atât, în 2006 a fost actualizată Legea 544 cu articolul 11^1 care spune că orice autoritate contractantă, astfel cum este definita prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziţii publice.

Întrebarea noastră este legitimă, oare ce are de ascuns Romsilva prin exceptarea contractelor de achiziții publice de la informarea publică? 

Uitându-ne pe bugetul de venituri și cheltuieli din 2021 al Romsilva, vedem că veniturile totale ale instituției sunt de 2,8 miliarde de lei și ar fi fost interesant să vedem pe ce se cheltuie banii care nu sunt deloc puțini.

Dar Romsilva și-a aplicat Legea 544 privind liberul acces la informații de interes public după bunul plac, astfel că populația nu trebuie să afle pe ce cheltuie instituția banii publici. În schimb, sunt destinate informării publice, printre altele, următoarele spețe:

  • Numele si prenumele persoanelor din conducerea Romsilva
  • Coordonatele de contact: denumire, sediu, numere de telefon, fax, adresa de e-mail si de internet
  • Bugetul de venituri si cheltuieli si bilantul contabil (forma restrânsă)
  • Programul de culturi in pepinerele silvice. Situatia puietilor forestieri apti de plantat disponibili
  • Programarea lictatiilor de masa lemnoasa
  • Lista habitatelor piscicole naturale din apele de munte administrate si tarifele privind practicarea pescuitului
  • Programul de formare profesionala pentru personalul Romsilva
  • Programul de cercetare stiintifica finantat de Romsilva
  • Lista spatiilor de cazare incluse in circuitul de silvo-turism
  • Lista cu armasarii de monta publica disponibili pentru sezonul de reproductie din anul in curs
  • Informatii privind organizarea licitatiilor pentru vanzarea cailor de rasa din categoria „tineret pentru vanzare”, „adulte pentru vanzare” si „vanzare pentru sacrificare”

Comic, nu-i așa? Ne gândeam să-i întrebăm pe cei din conducerea Romsilva de ce și-au confecționat propria listă de informații pe care să le facă publice, dar întrebarea noastră nu se află pe acea listă, așa că bănuim răspunsul…

Publicitate