Agent de pază amendat de ”Locală” pentru că a apărat o bătrână care vindea pătrunjel pe trotuar!

Un agent de pază din Reșița a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a sărit în apărarea unei „femei amărâte”, care a fost sancționată de către polițiștii locali fiindcă vindea pătrunjel și cimbru pe trotuar.

Judecătorul a transformat amenda dată agentului în avertisment, dar sentința nu este definitivă, relatează Adevarul. Bărbatul spune că femeia vindea pătrunjel, dar Poliția Locală susține că se comercializa și țuică.

Agentul de pază a dat în judecată Poliția Locală Reșița cerând anularea unei amenzi de 3.000 de lei pe care a primit-o pentru că „a obstrucționat polițiștii locali prezenți la fața locului pentru a identifica și a lua măsurile ce se impun împotriva unei persoane de sex feminin care comercializa țuică și diferite produse agricole pe trotuar, indicându-le să o lase în pace și să își vadă de treabă și intervenind să nu poată lua datele în vederea stabilirii identității persoanei respective”.

În procesul de anulare a sancțiunii, bărbatul a arătat că, în data de 22 decembrie 2021, „a trecut pe lângă o femeie amărâtă care vindea, pe str. Republicii, pătrunjel și cimbru, iar nu băuturi alcoolice”.

Reșițeanul susține că „având în vedere că polițiștii au luat-o la rost din cauza vânzării de produse agricole, le-a spus frumos că, în opinia sa de cetățean, având dreptul de exprimare, că este păcat, fiind și Postul Nașterii Domnului”.

Bărbatul s-a mai apărat susținând că „le-a spus polițiștilor să-i dea, dacă vor, un avertisment, că e păcat să-i dea amendă”. Reșițeanul a mai arătat în instanță că a vrut să plece în drumul său, „dar polițiștii l-au întrebat cine este el, l-au intimidat, s-au apropiat de el să-i pună cătușele”.

Bărbatul a mai spus că „nu le-a spus nimic urât și jignitor, ci a vorbit frumos”, mai ales că de 10 ani lucrează ca agent de pază în supermarket-uri, unde are contact zilnic cu oameni cărora le vorbește frumos și respectuos.

Agentul de pază a mai arătat că „amenda este prea mare și fapta nu este atât de gravă, putând fi doar avertizat”. Reșițeanul s-a plâns judecătorului că „nu are de unde plăti această amendă din salariul minim pe economie de 1500 lei” și „nu a înjurat, nu a furat și nu a jignit pe nimeni”.

Polițiștii locali mai spun că „petentul a avut un comportament neadecvat, devenind agresiv verbal, împiedicând astfel organele de ordine să-și desfășoare activitatea în condiții normale, în sensul identificării/legitimării unei persoane”. „De asemenea, a încercat să atragă/să implice în conflictul ivit, și alte persoane care treceau prin zonă, agitând spiritele inutil.

Judecătoria Reșița a decis că fapta pentru care bărbatul a fost amendat există și procesul-verbal de contravenție este legal.

Totuși, judecătorul a decis transformarea amenzii în avertisment, considerând că „petentul a întreprins astfel de acțiuni de împiedicare a polițiștilor locali de a legitima o persoană care desfășura activități presupus nelegale, totuși acțiunile lui nu i-au împiedicat pe polițiști să-și aducă la îndeplinire atribuțiile legale, în mod efectiv”.