”Am promis prin programul de guvernare că vom scădea preţurile în urma liberalizării”

”Preţul la gaze naturale va scădea de la 1 iulie (n.r. 2020), indiferent dacă furnizorii o vor face de acum, de la 1 iulie sau după acea dată, iar faptul că acum oferă aceleaşi preţuri sau mai mici cu 2 lei nu înseamnă că lucrurile vor rămâne aşa”, a afirmat, pe 14 iunie 2020, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Una e să faci cu mâna ta o catastrofă, cum a fost acea Ordonanţă 114 făcută de acel Guvern PSD, şi alta este să se întâmple această catastrofă, cum este această pandemie care încă nu a trecut şi cum noi o gestionăm şi cred că o gestionăm foarte bine.

Publicitate

Şi să revenim la energie. Am promis prin programul de guvernare că vom scădea preţurile în urma liberalizării. Veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face la 1 iulie sau după 1 iulie imediat.

Faptul că ei oferă aceleaşi preţuri în facturi sau cu 2 lei în bătaie de batjocură asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile. Faptul că am promis că vom defini consumatorul vulnerabil până la final de an aşa vom face.

Ne vom ţine de cuvânt. Nu am putut să spunem că-l facem până la 1 iunie, pentru că nu ne ţineam de cuvânt. Dacă promiteam ceva şi nu făceam, puteaţi să spuneţi: nu am fost de acord cu acea dată de 1 iunie şi am spus până la 31 decembrie.

Şi o vom face, pentru că 1 ianuarie 2021, atunci când vom liberaliza preţul la energie electrică, trebuie să ne prindă pregătiţi. Oamenii care cu adevărat au nevoie de susţinere s-o aibă prin acest consumator vulnerabil, această schemă de susţinere a consumatorului vulnerabil”, spunea Popescu în urmă cu un an de zile.

După un an de zile, când multe facturi ale românilor au explodat și se apropie o iarnă cu prețuri uriașe la gaz și energie electrică, ministrul Virgil Popescu a anunțat înființarea unei comisii care să analizeze motivele reale ale acestor creșteri.

„Am votat pentru înființarea comisiei parlamentare care anchetează creşterea preţului la energie şi gaze, deoarece îmi doresc să afle toți românii cauzele pentru care prețurile au crescut.

Iată unul dintre motive: nu s-a mai pus în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă. Mă uit în urmă și văd ce miniștri au fost… și voi veni la audieri ca să explic ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, acum, în sistemul energetic național.

Voi arăta, de asemenea, măsurile pe care le luăm pentru protejarea consumatorilor casnici. La minister lucrăm, în momentul de față, la o Ordonanță pentru protecția a milioane de români împotriva creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale.

Ordonanța vine în completarea legii consumatorului vulnerabil din energie”, a explicat Virgil Popescu pe Facebook.

Publicitate