Amatorism în administrație! Primarul renunță la reabilitarea unor școli din bani europeni

Peste tot în țară primarii se străduiesc să acceseze fonduri europene pentru a-și dezvolta comunitatea și pentru a îmbunătăți sau dota unitățile de învățământ.

Iată că în România întâlnim și altfel de primari, care au găsit depuse proiecte pentru atragerea banilor europeni, câștigată finanțarea, cu banii în cont, dar renunță la ele.

Publicitate

Este cazul primarului PNL de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea. După ce predecesorul lui, Dragoș Chitic, a atras zeci de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a unităților de învățământ, Carabelea iese public și spune că nu are timp să ducă la bun sfârșit două astfel de proiecte:

”Contractele de finanțare încheiate pe programul de finanțare 2014-2020 pentru proiectele de reabilitare de la Școala Gimnazială Elena Cuza și Colegiul Național de Informatică vor fi reziliate” – a anunțaț primarul Carabelea.

Proiectele au fost câștigate de vechea conducere a primăriei în urmă cu câțiva ani și așteptau semnătura liberalului Carabelea pentru a demara lucrările la cele două școli.

Deși este primar de mai bine de 2 ani, Carabelea și-a dat între timp seama că termenul de execuție e cam scurt și nu prea are timp să reabiliteze cele două unități de învățământ, pentru că el nu vrea ”complicații”:

”Orice proiect înseamnă provocări și situații care necesită adaptare rapidă și rezistență la efort. Iar uneori cel mai greu lucru este să lupți cu rezistența la schimbare a unui întreg sistem. Pe principiul schimbare vrem, dar să nu se schimbe nimic.

Pentru siguranța numeroaselor proiecte pe care le avem în lucru, trebuie să ne focusăm pe cele pe care le putem duce fizic, fără complicații.

În acest moment există două vulnerabilități principale legate de aceste proiecte: una este determinată de termenul de finalizare al proiectelor, respectiv 31 decembrie 2023; este un termen până la care finalizarea lucrărilor este aproape imposibilă, având în vedere că încă nu este finalizat proiectul tehnic și nu sunt încă demarate procedurile de achiziție pentru lucrări” – precizează Carabelea.

Oare a cui este vina că nu e finalizat proiectul tehnic și nu sunt demarate procedurile de achiziție??

”A doua problemă este legată de creșterea prețurilor pentru materialele de construcții, proiectele tehnice fiind elaborate în anul 2018” – mai completează edilul pietrean.

Aproape toate proiectele cu finanțare europeană câștigate în urmă cu câțiva ani au aceeași problemă, a creșterii prețurilor. De asta primăria suportă o parte a cheltuielilor din proiecte, ajungând la o cofinanțare între 40-50%.

De fapt, problemele sunt cu totul altele. Carabelea a vrut să se apuce de toate proiectele de o dată, să dea bine în anul electoral 2024, dar mai ales să aibă licitațiile ”executate” în mandatul lui.

Confruntându-se cu haosul mutării elevilor, a fost nevoit să-și recunoască limitele, renunțând la proiecte deja câștigate și finanțate, pentru care alții au muncit câțiva ani.

Ce bugete vor avea la dispoziție unitățile școlare din municipiul Piatra-Neamț! – Document

disclaimer

Publicitate