ANALIZĂ: care sunt posibilii candidați pentru primăria municipiului Piatra-Neamț

În această perioadă partidele politice sunt în ”fierbere” pentru că le așteaptă 4 rânduri de alegeri în acest an. De departe, cea mai importantă competiție va fi cea de la locale, unde posibilii candidați încep deja să facă ”jocuri de glezne” sau de culise.

Ne-am propus să facem o scurtă analiză referitoare la posibilii candidați pentru fotoliul de primar de la Piatra-Neamț, mergând pe datele pe care le avem până în acest moment.

Publicitate

La PNL, organizația locală nu a reușit să crească niciun candidat care să-l înlocuiască pe actualul primar, așa că Andrei Carabelea rămâne deocamdată singura soluție a liberalilor.

Câștigarea unui nou mandat de primar tine foarte mult de felul în care vor arăta culoarele de mobilitate urbană care trebuiau să fie terminate încă de anul trecut.

Față de alegerile locale din 2020 când organizația locală s-a încolonat în spatele lui Carabelea și l-a susținut pentru câștigarea alegerilor, între timp au apărut tot mai mulți contestatari ai acestuia acestuia chiar din propria echipă.

Așa cum spuneam, proiectele de mobilitate urbană sunt cele care vor decide dacă Andrei Carabelea va fi sau nu primar din nou.

Acesta este unul din motivele pentru care el a scos ”carabelicile” de pe variantă (doar temporar), iar în zonele aglomerate, cum este Calea Romanului, a lăsat semafoarele pe ”intermitent” și nu a vrut să implementeze sistemul de mobilitate urbană prin care se va circula doar pe o bandă, cealaltă fiind destinată transportului în comun.

Toate acestea pentru a nu fi blocaje și aglomerări în trafic, lucru pentru care va fi taxat la urne. Cert este că pentru faptul că nu a terminat proiectele pe 31 decembrie 2023, continuarea acestora va fi făcută cu bani din bugetul local.

Rămâne de văzut dacă vă reuși să ”păcălească” în felul acesta electoratul, pentru a mai fi votat încă odată.

PSD Piatra-Neamț are trei variante de candidați: Adrian Niță, Carmen Elena Năstase și Dragoș Chitic.

Dintre toți, cel care ar putea avea cea mai bună creștere până la alegerile din toamnă este actualul prefect Adrian Niță.

Din nefericire nu prea este agreat de gruparea Vasilică Harpa – Ciprian Șerban, care a rămas la conducerea partidului după ce a plecat Ionel Arsene.

Niță mai are ghinionul de a prelua organizația municipală de la șefa ISJ Neamț, Florentina Moise, care mai mult a făcut teatru pe la ședințele de Consiliu Local (cele la care a reușit să participe), în loc să fie o opoziție adevărată pentru Andrei Carabelea și să aducă puncte pentru social-democrați.

Dragoș Chitic își dorește din tot sufletul să fie din nou candidat pentru funcția de primar, deși odată ce electoratul te-a trimis acasă, sunt șanse foarte mici să fii ales din nou.

Mai ales că aceste coridoare de mobilitate urbană de care vorbeam și care mai mult încurcă decât ajută, sunt creația lui Dragoș Chitic pusă în aplicare de Andrei Carabelea.

Chitic mizează pe votul celor din PSD, deși în momentul în care era liberal se jura că nu vrea să audă de vreo colaborare PSD. Iată că timpul a trecut iar interesul personal bate de cele mai multe ori caracterul.

Reamintim că momentul în care Dragoș Chitic a condus primăria Piatra-Neamț a reprezentat o adevărată mină de aur pentru câteva firmulițe apropiate, care au reușit să facă milioane de euro în mandatul acestuia.

Carmen Elena Năstase poate fi o soluție curajoasă pentru primăria Piatra-Neamț dacă se apucă de campanie cam de… ieri.

Nu are o expunere deloc rea, iar evenimentele culturale pe care le-a pus în scenă în ultimii ani au reușit să-i contureze o imagine de tânără femeie care chiar se pricepe.

Deși este bine văzută la nivel central, fiind unul dintre singurii nemțeni candidați la alegerile europarlamentare, Carmen Elena Năstase are nevoie de organizație puternică și de o echipă foarte bine sudată care să o ajute în campania electorală.

Cei de la AUR nu au găsit nici până la această oră un candidat bun pentru Primăria Piatra-Neamț, probabil că organizația condusă de Mitrea Dumitrița se bazează doar pe votul de la nivel național, fără a crește sau a crea lideri proprii.

Ceea ce o să-i tragă foarte mult în jos pe cei de la AUR Piatra-Neamț va fi momentul în care vor candida pe liste comune cu membrii partidul lui Liviu Dragnea (APP) care tocmai au ajuns colegi cu cei din AUR.

De asemenea, nu este exclus ca AUR să meargă la primărie cu veșnicul candidat Vasile Panaite, cel care se chinuie de zor să-și caute un partid politic pentru a-și mai ”regla” mici interese.

Reamintim că Vasile Panaite este un ilustru traseist, trecut în ultimii ani pe la mai multe partide care, în final, au preferat să îi deschidă ușa și să-l invite… afară.

USR, Forța Dreptei și PMP nu vor pune probleme la alegerile locale pentru că liderii acestor formațiuni politice nu au făcut altceva decât să fie ”servanți” pentru PSD sau PNL.

Este cazul lui Bogdan Gavrilescu (PMP), care a făcut alianță cu PSD-ul la Consiliul Județean, drept pentru care a fost instalat șef peste gunoaiele de la Girov, iar viceprimarul Marius Irimia (USR) s-a subordonat direct lui Andrei Carabelea, lucru care îi reduce șansele de a fi votat într-o nouă competiție electorală.

Laurențiu Dulamă este și el un veșnic candidat, de data aceasta din partea PUSL, partidul lui Dan Voiculescu, care speră să ajungă măcar consilier local și în felul acesta să-și mai regleze câteva interese personale, cum ar fi să continue contractul cu cimitirele sau să rămână în funcția de director adjunct la DGASPC Neamț.

În afară de aceste partide politice și de candidații de care am vorbit, mai sunt câțiva pretendenți la funcția de primar cu șanse minime din start și care își caută partide politice.

Reamintim din nou pe Vasile Panaite care înclină tot mai mult spre AUR dar și șefa ISJ Neamț, Florentina Moise, pe care sondajele de opinie au așezat-o în drepul partidului SOS al Dianei Șoșoacă.

Desigur, nu este exclus să avem un candidat independent foarte bine poziționat public, cu o carieră și un CV impresionant, care să ofere o surpriză în alegerile locale, dar deocamdată sunt doar discuții.

În concluzie, uitându-ne la cei care sunt posibili candidați la alegerile locale, nu putem să nu remarcăm faptul că într-o proporție covârșitoare sunt oamenii lui Gheorghe Ștefan, care de-a lungul timpului ori i-au lipit afișele, ori i-au fost prieteni sau au făcut afaceri împreună.

Publicitate