Apare un nou contraceptiv pentru bărbați!

Institutul de Cercetare Biomedicală din Los Angeles și Școala de Medicină a Universității din Washington dezvoltă un gel hormonal experimental destinat contracepției masculine.

Potrivit CNN, citat de antena3.ro, acest produs inovator se aplică zilnic pe ambii umeri și conține progesteron și testosteron. Progesteronul din gel blochează spermatogeneza, în timp ce testosteronul restabilește nivelul hormonal pentru a menține funcția sexuală.

Dezvoltarea acestui gel hormonal a început în 2005, când cercetătorii au început să formuleze și să rafineze doza și concentrația necesară. În mod normal, numărul de spermatozoizi variază de la 15 milioane la 200 de milioane pe mililitru de material seminal.

Studiile clinice au arătat că reducerea acestui număr la sub 1 milion pe mililitru este suficientă pentru a preveni sarcina. Într-un studiu recent, 86% dintre participanți au atins acest nivel de reducere în 15 săptămâni de utilizare a gelului, iar pentru unii rezultatele au fost și mai rapide.

Cercetătorii așteaptă acum aprobarea FDA pentru a începe faza finală a testării în 2025. Anterior, Organizația Mondială a Sănătății a testat injecții hormonale similare, dar acestea au provocat efecte secundare severe, inclusiv depresie. Cu toate acestea, gelul recent dezvoltat pare să evite aceste probleme, oferind o eliberare mai lentă și constantă a hormonilor, ceea ce blochează producția de spermatozoizi pe termen lung.

Deși promițător, gelul hormonal poate provoca unele efecte secundare, inclusiv modificări ale pielii, libidoului, părului și dispoziției. Cercetătorii lucrează la minimizarea acestor efecte și speră să publice în curând rezultatele finale într-un jurnal medical.

În prezent, bărbații au la dispoziție doar două metode contraceptive principale: prezervativul și vasectomia. Dacă acest gel hormonal va trece cu succes de toate testele clinice și va fi aprobat pentru utilizare, el ar putea reprezenta o alternativă revoluționară și mult așteptată în domeniul contracepției masculine.

Publicitate