Arestat pentru viol, fostul episcop de Husi este în continuare pictat printre sfinti

Episcopul Corneliu Onilă a fost arestat preventiv pentru viol în formă continuată după ce ar fi abuzat sexual elevi ai Seminarului Teologic. Cu toate acestea, în zeci de biserici din județul Vaslui, continuă să existe picturi impunătoare cu chipul acestuia, printre sfinți.

Practic, toate bisericile construite ori reabilitate în ultimii 15 ani, ar trebui repictate. Multe lacașe de cult au pictat pe pereți, printre sfinți, chipul fostului episcop Corneliu Bârlădeanu, notează stiriest.ro.

Publicitate

Acesta a fost cel care a cerut să îi fie pictată fața pe pereții bisericilor, iar în unele locuri, unde lui Corneliu nu i-a plăcut lucrarea finala, preoții au fost puși să o refacă, pe banii enoriașilor.

Așa se face că oamenii nici nu vor sa mai intre in respectivele biserici. Un astfel de exemplu este cel de la Albești, comuna natala a fostului episcop, cel acuzat că ar fi abuzat sexual elevi de seminar.

Biserica din sat, recent construita cu sprijinul lui Corneliu, are pe unul din pereti, pictat chipul lui Barladeanu. Biserica din curtea Spitalului de Urgenta Vaslui este un alt lacas de cult care are pictat pe unul din pereti, chiar la intrare, chipul fostului Preasfintit.

Si exemplele de acest gen pot continua. Acum enoriasii le cer preotilor sa acopere respectivele picturi astfel incat sa nu ii mai vada fata celui care a tarat Biserica Ortodoxa Romana intr-un scandal sexual urias. La Albesti, enoriasii nici nu vor sa auda de Corneliu.

“Cum sa ma duc duminica la slujba. Nici nu imi vine sa intru in biserica. Ma uit pe perete si il vad mare cat biserica cum rade. Pai dupa ce a facut ce sa mai caute cocotat acolo. Spurcaciune ca altceva nu pot sa zic”, declara o femeiea din sat.

”Cine a mai pomenit sa umble barbat cu barbat, femeie cu femeie? Cine ar fi crezut ca un om ca el ar fi capabil de asa ceva? Venea rar în sat, l-am vazut la înmormantarea mamei anul acesta si anul trecut cand s-a sfintit biserica.

Cine ar fi crezut ca mana pe care o pupam e atat de spurcata. Pentru ca eu va spun un singur lucru: la casa mea daca nu fac foc, nu iese fum. Asa si cu Preasfintitul. Daca nu era nimic, nu iesea toata povestea asta”, este convinsa matusa Maria, o localnica din Corni. Femeie marturiseste ca scandalul care l-a avut în centrul atentiei pe Corneliu Barladeanu i-a îndepartat pe multi credinciosi de biserica.

”Cu ce inima sa te mai duci, sa îti spui pacatele în fata lor cand ei ia uite ce fac? Va spun ca multora nu le mai vine sa se duca la biserica. Noi avem un parinte bun, e din Moldova, dar mare rusine ne-a facut episcopul”, completeaza batrana.

Publicitate