Atenție! Garda de mediu poate confisca mașinile care aruncă gunoaie în natură

Un act normativ apărut în luna mai 2020, oferă temeiul legal comisarilor Gărzii de Mediu, ca măsură complementară, de a confisca mașinile acelor persoane care aruncă gunoaiele în natură. 

Cei care aruncă gunoaiele în natură nu mai riscă doar amendă, așa cum era până acum, ci pot să rămână inclusiv fără maşină. Astfel, conform HG 1061/2008, actualizată, în cazul abandonării deșeurilor pe traseu de către un operator de transport, pe lângă amenda de la 15.000 la 30.000, se poate aplica și sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei.

Mijlocul de transport confiscat se valorifică în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Legea mai prevede că cei care constată și aplică sancțiunile, sunt angajații Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile și Ministerului Internelor și Reformei Administrative, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății Publice sau Ministerului Economiei și Finanțelor, după caz, conform competențelor instituțiilor nominalizate.

Publicitate