Atenție! Hărțuirea online și folosirea imaginilor intime sunt pedepsite ca fapte de violență

Pe 3 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care hărţuirea şi ameninţările online, inclusiv publicarea pozelor intime, vor fi considerate violenţă domestică.

Documentul prevede includerea în sfera violenţei domestice şi a faptelor de violenţă cibernetică. În pricipiu, vizate sunt orice fapte de hărţuire, urmărire, violenţă şi ameninţări care se produc în mediul online, precum şi publicarea unor imagini intime.

Publicitate

Victimele violenţei cibernetice vor putea cere şi ordine de protecţie, de îndată ce legea va intra în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial.

Violenţa cibernetică este definită în noua lege ca „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima„.

În prezent, violenţa domestică înseamnă orice acţiune ori inacţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima, notează cei de la mediafax.ro.

Publicitate