Atenție, părinți! Hackerii clonează vocile copiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, în câteva secunde

Specialiștii cibernetici trag un semnal de alarmă către părinți, avertizând asupra unei noi și ingenioase scheme de înșelăciune pusă în aplicare de către hackeri.

Potrivit informațiilor furnizate de antena3.ro, infractorii recurg acum la inteligența artificială pentru a clona vocile copiilor în doar 3 secunde, în scopul de a păcăli părinții și a-i determina să trimită bani.

Publicitate

Escrocii cibernetici au început să utilizeze noi instrumente de inteligență artificială, piratând conturile copiilor de pe rețelele sociale și apoi clonând vocile acestora. Această tehnică avansată de deepfake le permite să creeze fișiere audio care par autentice, imitând în detaliu vocea reală a copiilor.

Conform antena3.ro, hackerii au nevoie de doar trei secunde din vocea reală a copilului pentru a produce mai multe fișiere audio deepfake, astfel încât să pară că acesta vorbește cu adevărat.

Studii efectuate de compania de securitate McAfee arată că, prin concentrarea pe procesul de clonare, infractorii pot obține o potrivire a vocii de până la 95%.

„Valul AI va da o a doua viață a tot ceea ce există deja de ceva vreme. Singurul lucru este că vom vedea mai multe și acele amenințări vor fi și mai letale din cauza inteligenței artificiale”, a avertizat Vonny Gamot, liderul McAfee pentru Europa, subliniind amploarea impactului inteligenței artificiale asupra securității cibernetice.

Părinții sunt îndemnați să fie extrem de vigilenți în privința informațiilor personale și a solicitărilor financiare care provin din partea copiilor lor, și să adere la măsuri de securitate sporite pentru a preveni căderea victimă acestei noi metode sofisticate de înșelăciune.

Publicitate