Atenție sporită la bancomate! Hoții devin tot mai inventivi: metoda șmen „ATM-ul ți-a înghițit cardul”

Atenție sporită la bancomate! Hoții devin tot mai inventivi și reușesc să fure bani de la victime neatenție prin diverse metode elaborate. O grupare de infractori români a acționat recent în Spania, folosind o tehnică vicleană denumită „ATM-ul ți-a înghițit cardul”.

Metoda „ATM-ul ți-a înghițit cardul”

Infractorii, profitând de creșterea plăților cu cardul, se apropie de victime (în special persoane vârstnice) la bancomate. Ei se prefac că au avut probleme cu cardul la bancomatul respectiv, spunând că le-a fost „înghițit”. Apoi, acoperă ecranul aparatului cu o broșură sau alt obiect, tastând PIN-ul victimei și suma dorită de retragere. În momentul de confuzie creat, infractorii reușesc să sustragă banii din contul victimei.

Alte metode utilizate de hoți:

Escrocherie prin contactless: Infractorii fac inutilizabile sloturile de card, obligând victimele să utilizeze cititorul contactless. Profitând de neatenție, hoții fură banii prin tranzacții contactless de până la 1.500 de euro.

Distragerea atenției: Unul dintre infractori distrage atenția victimei, în timp ce celălalt îi fură cardul sau îi spionează PIN-ul.

Recomandări pentru a evita fraudele la bancomat:

  • Fii atent la persoanele care te abordează la bancomat, oferindu-și ajutorul.
  • Nu accepta niciodată ajutor de la persoane necunoscute pentru a efectua operațiuni la bancomat.
  • Acoperă tastatura în timp ce introduci PIN-ul.
  • Verifică periodic extrasul de cont pentru a te asigura că nu există tranzacții suspecte.
    Anunță imediat banca în caz de furt al cardului sau de tranzacții neautorizate.

Caz concret:

O grupare formată din doi bărbați și o femeie, toți români, a acționat timp de doi ani în Spania, furând bani de la bătrâni prin metoda „ATM-ul ți-a înghițit cardul”. Infractorii au reușit să însușească sume semnificative, estimările indicând un prejudiciu de aproximativ 100.000 de euro. Gruparea a fost identificată și arestată de Garda Civilă Spaniolă.

Este esențială vigilența sporită la bancomate pentru a evita căderea pradă hoților care utilizează metode tot mai elaborate pentru a fura bani.

Publicitate