Au murit toți peștii din mai multe păstrăvării din cauza deversărilor fabricii de ciment

Ieri, 3 mai, în jurul orei 21:30, Garda de Mediu Neamț a fost informată că la două păstrăvării de lângă orașul Bicaz au murit peștii din cele 5 bazine care se alimentau din pârâul Bicaz, informează stiri-neamt.ro.

Am trimis echipa de permanență, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac.

Publicitate

În cele doua păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau și pe pârâul Bicaz pești morți.” – a declarat Comisarul Șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu.

Acesta a notificat Serviciul de Gosodărire al Apelor pentru prelevare de probe și dimineață a aflat că la evacuarea de la Combinatul de Ciment, depășirea la amoniac era de 1900 ori mai mare decât normele admise.

În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali. Dimineață, în urma măsurilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin mărirea debitului pe pârâul Bicaz, în aval de orașul Bicaz, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populație.

„Acum se întocmesc documentele de control, împreună cu APM, SGA, Poliția Națională, urmând a se stabili măsurile și sancțiunile aplicate poluatorului. Vom reveni cu precizări în zilele următoare.” – a mai spus Iftime Petrariu.

Din informațiile pe care le avem, în această situație se conturează 3 contravenții, cu suspendarea activității, sesizarea penală, OG 195/2005 și Legea 107/1996.

HeidelbergCement România reacționează cu privire la incidentul de la Fabrica Tașca, în urma căruia a fost poluat cu amoniac pârâul Bicaz:

„În data de 3 mai, orele 18.55, am luat cunoștință, prin responsabilul de mediul al fabricii Tașca, despre deversarea de apă cu miros de amoniac în incinta fabricii noastre.

Apa amoniacală este folosită în procesul tehnologic pentru reducerea emisiilor de NOx. 

Pentru HeidelbergCement România protejarea mediului este o prioritate.

Regretăm cele întâmplate și colaborăm îndeaproape cu autoritățile competente pentru a stabili cauzele și circumstanțele acestui incident.

Garda de Mediu Neamț efectuează un control la fața locului. 

De asemenea, conducerea societății a înființat imediat o comisie internă care să analizeze incidentul.

Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că un asemenea eveniment nu se mai repetă și vom depune toate eforturile pentru a remedia consecințele.” – au transmis cei de la HeidelbergCement România.

Suntem sau nu groapa de gunoi a Europei? Deșeurile care ne alimentează fabricile de ciment

Publicitate