Averea primilor 5 bogătani ai lumii s-a dublat în ultimii ani, iar 5 miliarde de oameni au devenit şi mai săraci

Organizația non-guvernamentală Oxfam a denunțat luni creșterea accelerată a decalajului dintre bogați și săraci, în contextul crizelor și războaielor din ultimii ani.

Într-un interviu acordat AFP, directorul interimar al Oxfam International, Amitabh Behar, a subliniat că „nu mai putem continua cu asemenea niveluri de inegalități obscene”, caracterizând actualul sistem economic ca fiind „în slujba celor ultrabogați”.

Publicitate

Potrivit datelor furnizate de Oxfam, averea celor cinci cei mai bogați oameni din lume s-a dublat din 2020 încoace, ajungând de la 405 miliarde de dolari la 869 miliarde în 2023.

Această creștere spectaculoasă a fost alimentată de evoluția favorabilă a burselor și de implicarea lor în capitalul multinaționalelor, în timp ce averea totală a miliardarilor lumii a crescut cu 3300 miliarde de dolari în același interval.

În contrast, aproape 5 miliarde de oameni, reprezentând cei mai săraci 60%, au devenit și mai săraci în aceeași perioadă.

Oxfam atrage atenția că, dacă tendința actuală persistă, lumea ar putea avea primul „trilionar” – deținător al unei averi de 1000 de miliarde de dolari – în aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, sărăcia globală nu ar fi eradicată nici peste 230 de ani, conform estimărilor organizației.

Organizația a evidențiat că miliardarii au câștigat în medie 14 milioane de dolari pe oră din 2020, iar averea totală a tuturor miliardarilor lumii a crescut de trei ori mai repede decât rata inflației. În contrast, cei mai săraci 60% din populație au pierdut o avere totală de 20 de miliarde de dolari, iar salariile a 791 de milioane de lucrători nu au ținut pasul cu rata inflației.

Oxfam propune soluții la această inegalitate crescută, inclusiv implementarea unei taxe pe marile averi. Organizația estimează că o astfel de taxare suplimentară a milionarilor și miliardarilor ar putea aduce 2,5 trilioane de dolari pe an, fonduri ce ar putea fi investite în acțiuni pentru combaterea degradării climatice și extinderea accesului la educație, îngrijirea sănătății și asigurări sociale.

Publicitate