Avertisment: ”Nu mai avem timp, saltul de la 3.000 la 7.000 de cazuri va fi rapid!”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Capitală, Emilian Imbri, a declarat luni seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că actuala situație epidemiologică impune măsuri urgente pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Printre soluțiile necesare se numără limitarea aglomerărilor și restricționarea accesului în Capitală. Celor care în continuare nu cred în existența virusului medicul le transmite că este cât se poate de real și face apel la prudență, scriu cei de la stiripesurse.ro.

Imbri a subliniat că, deși există și vești optimiste în privința apariției vaccinului anti-Covid, trebuie să fim conștienți că, în primă etapă, nu va fi disponibil pentru toată lumea.

Managerul Institutului ”Victor Babeș” consideră că explozia de noi cazuri a fost cauzată de revenirea oamenilor din concedii, reîntoarcerea lor la muncă și deschiderea școlilor.

”Au fost date relaxări și, în urma fiecărei relaxări, a crescut numărul de pozitivări. Sigur că și deschiderea școlilor a contribuit.

A fost o chestie ușor neinspirată că nu s-a ținut cont că septembrie înseamnă întoarcerea majorității populației din concedii, că au fost rechemați la lucru angajații și a început școala. Nu neapărat deschiderea școlii prezintă risc, ci copiii care sunt purtători, de multe ori asimptomatici. Ce se întâmplă în școală este mai sigur decât ce se întâmplă în afara ei.

În SUA, la o școală dintr-un cartier merg doar copiii din cartierul acela. Așa se poate carantina mai ușor zona”, a declarat Imbri.

”Ajunge o mică scăpare și scoți masca, moment în care te intersectezi pe stradă cu cineva și poți lua virusul. Trebuie ocolite sau limitate aglomerările. Poate că este bine ca cei care lucrează aproape de casă să meargă pe jos sau cu mașina, să nu aglomereze mijloacele de transport în comun.

De la 3.000 și ceva de cazuri, saltul va fi rapid și ajungem la 4.000-5.000-6.000 și, cum prevedea alt coleg de-al meu, putem ajunge la 7.000 în foarte scurt timp. În contextul ăsta, nu mai avem timp să așteptăm cred nici o săptămână.

Nu este vorba de politic. Cred că sunt niște structuri foarte clare, cu niște responsabilități și mai clare, care trebuie să ia măsuri: Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, tot ce înseamnă structuri administrative locale. Politicul ar avea un rol important dacă ar susține măsurile”, a mai spus invitatul Alexandrei Păcuraru.

Publicitate