Avertismentul medicilor: bacteria mortală ”mâncătoare de carne”, a ajuns și în România!

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, Simin Aysel Florescu, a observat o schimbare semnificativă în profilul pacienților din România, pe fondul apariției bacteriei „mâncătoare de carne” cunoscută sub numele de Streptococcus pyogenes.

Deși situația din România nu este alarmantă, Japonia se confruntă cu o creștere vertiginoasă a cazurilor, raportând 977 de infecții până la începutul lunii iunie.

Simin Aysel Florescu subliniază că Sindromul Șocului Toxic Streptococic (STSS), cauzat de această bacterie, nu reprezintă momentan o amenințare majoră pentru România. „Nu cred că reprezintă o amenințare pentru noi în acest moment. Infecțiile streptococice nu sunt ceva nou nicăieri în lume. Am avut și noi cazuri, chiar înainte de pandemie, am tratat un pacient tânăr în terapie intensivă, care s-a vindecat,” a declarat Florescu.

În ultimele zile, rapoartele din Japonia privind răspândirea acestei bacterii au fost tot mai dese, indicând o creștere semnificativă a cazurilor de STSS, care poate provoca decesul în doar 48 de ore. Cu toate acestea, aceste cazuri nu au fost încă publicate în reviste de specialitate, astfel încât rapoartele pot să nu fie pe deplin exacte.

Ce este Sindromul Șocului Toxic Streptococic (STSS)?

STSS este cauzat de bacteria Streptococcus pyogenes, sau „Strep A”. Deși aceste bacterii sunt comune, anumite tulpini pot provoca boli grave, inclusiv infecții cutanate „mâncătoare de carne”. În ciuda gravității, STSS rămâne o afecțiune rară.

Începând cu 2022, multe țări, inclusiv Australia, Statele Unite și țări din Europa, au raportat o creștere a cazurilor grave de boală streptococică invazivă de grup A. În Japonia, numărul cazurilor a crescut vertiginos, depășind deja 1.000 de cazuri în prima jumătate a anului 2024.

STSS poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai frecvent la copii mici și vârstnici. De asemenea, persoanele însărcinate sunt expuse unui risc mai mare.

Simptome și prevenție

Simptomele timpurii ale STSS pot include febră, erupții cutanate și greață, dar pot fi ușor confundate cu alte boli comune, ceea ce îngreunează diagnosticarea. Este important să fiți atenți la semnele de sepsis, cum ar fi letargia, respirația rapidă, erupțiile cutanate cu evoluție rapidă, durerile musculare și confuzia.

Tratamentul cu antibiotice, în special penicilina, poate preveni complicațiile grave dacă este administrat la timp. În cazurile severe, poate fi necesar tratamentul în unități de terapie intensivă.

Nu există un vaccin specific împotriva infecțiilor cu Streptococ A, dar vaccinurile împotriva varicelei și gripei sezoniere pot reduce riscul de complicații severe. Măsurile de igienă, precum spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea tusei, sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bacteriei.

Deși situația din România este sub control, autoritățile medicale rămân vigilente, iar monitorizarea continuă a infecțiilor streptococice este esențială pentru a preveni o eventuală creștere a cazurilor.

Publicitate