Bani negri ”spălați” de o mănăstire pentru plata medicilor care făceau reclamă la medicamente

Șase angajați ai companiei Ropharma și stareța unei mănăstiri din județul Bihor au fost condamnați, în toamna anului trecut, la pedepse cu suspendare într-un dosar de spălare a banilor.

Ancheta a fost instrumentată de procurorii DIICOT, sentința venind după șapte ani de procese. Pe 23 februarie, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureș, se arată într-un articol documentat de către jurnaliștii de la Libertatea.

Publicitate

914.000 de lei au fost virați de compania Ropharma, în decurs de doi ani, în contul bancar al Mănăstirii Sfintei Cruci Oradea, cu titlul „sponsorizare”. 86% din sumă a fost returnată la scurt timp din contul mănăstirii în conturile personale ale 17 angajați ai sucursalelor Ropharma din Mureș, Bacău, Iași și Vaslui.

Angajaților care se trezeau cu sume uriașe în conturi li se transmitea din contabilitatea companiei că s-a produs o eroare, solicitându-li-se să vireze banii în conturile Ropharma.

Mai mulți angajați Ropharma au declarat în fața instanței că la mijloc a fost vorba de o schemă financiară prin care compania a încercat să acopere sume importante scoase din contabilitate pentru a plăti medici la negru în vederea promovării produselor companiei.

Trei dintre angajații Ropharma, inculpați în dosar, inclusiv directorul sucursalei din Târgu Mureș, și-au recunoscut faptele. Maica stareță a negat acuzațiile, însă instanța motivează pe larg, indicând probe, că aceasta a mințit.

În primăvara anului 2013, sediile mai multor sucursale și puncte de lucru ale companiei Ropharma din Ardeal și Moldova au fost vizate de percheziții. Procurorii DIICOT din Târgu Mureș aveau în lucru o anchetă încă din vara anului 2012, când s-au sesizat din oficiu că în cadrul companiei farmaceutice se derulează contracte de sponsorizare dubioase, prin intermediul cărora se rulau sume importante.

Principalul beneficiar: Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. Ulterior, s-a constatat că de sponsorizări similare ar fi beneficiat și un club sportiv din județul Mureș. Șase angajați Ropharma și stareța mănăstirii au fost puși sub acuzare și trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare în formă continuată, respectiv cu consecințe deosebit de grave.

Pe lângă angajații care au confirmat cum s-au spălat banii companiei Ropharma, mai mulți martori audiați în dosar, foști sau actuali angajați, au declarat, sub jurământ, în fața judecătorilor că în mediul farma este de notorietate practica plății „la negru” a doctorilor pentru promovarea produselor farmaceutice.

Comision de 14% pentru banii „spălați” la mănăstire La Ropharma, potrivit probatoriului administrat în instanță, timp de doi ani au fost scoși din conturile companiei 914.000 de lei. Suma a fost virată cu titlu de sponsorizare în contul Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea. Între cele două entități a fost încheiat un contract de sponsorizare, prin care compania farmaceutică se oferea să sprijine lăcașul de cult cu sume consistente pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare și consolidare.

În realitate însă, la scurt timp după ce banii intrau în conturile mănăstirii se întorceau din nou în conturile Ropharma, prin intermediul conturilor personale ale unor angajați. Pentru intermedierea tranzacțiilor ilicite, mănăstirii i s-a oferit un comision de 14% din suma virată.

În baza probelor administrate, instanța a reținut că din cei 914.000 de lei intrați în conturile Mănăstirii Sfânta Cruce, 781.895 de lei au fost întorși în conturile personale ale unor angajați Ropharma din județele Mureș, Bacău, Iași și Vaslui, cu titlu „contravaloare răsaduri”, „contravaloare tablă”, „contravaloare lemn iconostas” etc.

În ziua efectuării tranzacțiilor, angajații erau sunați de colegii de la contabilitate și anunțați că din greșeală le-a fost virată o sumă care ar fi trebuit să intre în conturile Ropharma, solicitându-li-se să redirecționeze sumele în conturile companiei.

Cei mai mulți dintre angajați au crezut că a fost vorba de o eroare, însă au fost și persoane care au intuit că la mijloc poate fi vorba despre tranzacții ilegale și au solicitat, după ce li s-au virat de mai multe ori sume în conturi, să nu li se mai folosească conturile.

Citeşte întreaga ştire: Schema prin care angajații unei companii pharma spălau bani ca să îi ofere medicilor care promovau farmaciile firmei. Ce rol juca o maică stareță

Publicitate