Belgienii nu cred în stomatologii cu diplome obținute în România: ”Nu știu să răspundă la întrebări banale”

Asociația Flamandă de Stomatologie din Belgia ridică semne de întrebare serioase cu privire la calitatea diplomelor eliberate absolvenților de Stomatologie în România, informează 3dots.ro.

Potrivit organizației belgiene, diplomele pot fi achiziționate și absolvenții nu par a avea cunoștințe fundamentale în domeniu. Aceste acuzații au stârnit preocupare în Belgia și au determinat intervenția ministrului Sănătății.

Publicitate

Într-un context în care aproape jumătate dintre noii medici stomatologi care intră în practica profesională în Belgia dețin diplome străine, în principal din România, problema devine tot mai stringentă.

Asociația Profesionistă Flamandă a Medicilor Dentiști susține că diplomele obținute din școlile private din România sunt în multe cazuri lipsite de valoare reală și că acestea pot fi procurate în urma unor plăți financiare.

Această situație ridică întrebări serioase cu privire la nivelul de pregătire și calificare a noilor medici stomatologi care se bazează pe astfel de diplome. Potrivit declarațiilor, unii dintre absolvenții cu diplome românești se confruntă cu dificultăți majore atunci când sunt evaluați de comitetele de acreditare din Belgia.

Deși Comisia de acreditare nu poate refuza automat cererile de acreditare datorită regulilor Uniunii Europene, aceasta poate recomanda un stagiu de pregătire în Belgia pentru candidații cu diplome din țări cu standarde mai puțin clare în domeniul stomatologiei.

Aceste preocupări au ajuns și la urechile oficialilor belgieni. Ministrul flamand al Sănătății, Hilde Crevits, a denumit situația drept un „semnal îngrijorător” și a afirmat că va consulta Comisia de acreditare în legătură cu acest subiect.

Ministrul flamand al Sănătății, Hilde Crevits (CD&V), vorbește despre un ”semnal îngrijorător” și intenționează să consulte Comisia de acreditare cu privire la această problemă.

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a declarat că a cerut explicații autorităților din România cu privire la modalitățile de control aplicate în sistemul universitar românesc în legătură cu autenticitatea diplomelor obținute de absolvenții facultăților de stomatologie.

”Discuțiile au fost constructive și se lucrează la soluții pentru a asigura calitatea și autenticitatea diplomelor emise pentru medicii stomatologi”, se arată într-un comunicat de presă semnat de ministru.

El a mai susținut că pentru Belgia este ”foarte importantă” cooperarea medicală cu România, deoarece mulți medici și asistente români lucrează în Belgia.

”Cel mai important este ca îngrijirea pacienților să fie una de calitate, iar acest criteriu trebuie să primeze, indiferent de situație”, a conchis ministrul belgian al Sănătății.

 

Publicitate