Bercea Mondialul, interesat de cumpărarea locomotivelor și vagoanelor pe care CFR le scoate la vânzare!

Anunțul privind scoaterea la licitație a peste 7.000 de vagoane și 508 locomotive CFR Marfă, pentru reducerea datoriei către ANAF, a generat o veritabilă agitație în piață.

Publicitate

Oameni de afaceri, mai mult sau mai puțin onorabili, s-au mobilizat pentru a încerca să obțină o parte din acest material rulant, iar strategiile lor variază de la a-l vinde la fier vechi până la salvarea și reintroducerea în circulație.

Unii dintre acești investitori vizează achiziționarea vagoanelor și locomotivelor cu scopul de a le tăia și a le vinde la fier vechi, în timp ce alții analizează posibilitatea de a repara și reintroduce în circulație anumite vagoane și locomotive. Există și preocuparea pentru consolidarea și modernizarea sectorului agricol, prin comasarea terenurilor agricole.

Chiar și interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, s-a arătat interesat de licitație și a făcut demersuri pentru a se interesa de aceste active feroviare.

Propunerea de valorificare a locomotivelor și vagoanelor CFR Marfă va fi realizată prin înțelegerea părților, respectând principiul „așa cum sunt, acolo unde sunt”. În ciuda faptului că multe dintre aceste unități de material rulant sunt lăsate în paragină de mai bine de zece ani, nu toate sunt destinate pentru fier vechi, ci pur și simplu CFR Marfă nu a avut resursele necesare pentru a le repara.

În trecut, s-a mai întâmplat o situație asemănătoare în 2007, când CFR Marfă a creat împreună cu Grup Feroviar Român, Rolling Stock Company SA (RSCO), pentru a salva câteva sute de vagoane care nu mai erau utilizate din lipsă de resurse pentru reparații. RSCO a reușit să repare aceste vagoane, în timp ce CFR Marfă a continuat să înregistreze pierderi financiare constante.

Printre oamenii de afaceri care și-au arătat interesul pentru aceste locomotive și vagoane se numără Gruia Stoica, Călin Mitică și Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial.

Ziarul puterea.ro a semnalat recent că directorul general de la SNTFM CFR Marfă SA, Daniel Apostolache, a postat un site-ul companiei un anunț prin care scotea la vânzare 7.153 de vagoane și 508 locomotive, atenție, aflate sub sechestru la ANAF, pentru un preț total de aproximativ 165 de milioane de euro.

Cel mai interesat de achiziționarea acestor vagoane și locomotive este interlopul din Olt Sandu Anghel, cunoscut sub numele de „Bercea Mondialu”, finul fratelui lui Traian Băsescu, care a fost eliberat condiţionat din închisoare anul trecut după ce ispăşise un an şi cinci luni din depeapsa de 13 ani la care fusese condamanat într-un dosar de tentativă de omor.

Gruia Stoica intenționează să cumpere cât mai multe unități de material rulant și să le evalueze pentru a decide care merită reparate. El deține și companii de reparații de material rulant, care ar putea interveni pentru reparații și întreținere.

Cu toate că interesul în achiziționarea acestor locomotive și vagoane reprezintă o oportunitate de revitalizare a transportului feroviar de marfă din România, există temeri cu privire la modalitatea în care aceste active vor fi tratate de către potențialii cumpărători. Anunțul privind licitația a adus în prim-plan problema nefericită a CFR Marfă, societate care a fost abandonată și batjocorită de statul român de la înființare.

Publicitate