Beton umed deversat în pădurile de pe Cozla, autoritățile se fac că plouă și spun că ”e ceva banal…!”

O amplă acțiune de mușamalizare a unor fapte grave, privind deversarea unor deșeuri (beton umed) aruncat dintr-un autovehicul în pădurea de pe dealul Cozla are loc în aceste zile la Piatra-Neamț.

De ce spunem mușamalizare? Pentru că explicațiile venite din partea autorităților care trebuie să aplice sancțiuni și să ia măsuri pentru această faptă sunt de-a dreptul incredibile, aici vorbind despre Primăria municipiului Piatra-Neamț, Garda de Mediu Neamț și Poliția Locală Piatra-Neamț.

Publicitate

În fapt, în cursul zilei de ieri, 13 septembrie 2022, o persoană a descoperit în pădurea de pe muntele Cozla o cantitate mare de beton umed deversat printre copaci. Fotografiile au fost postate pe Facebook în jurul amiezii, iar după 2 ore, primăria a anunțat, tot pe Facebook, că problema a fost ”rezolvată”.

Evident că au urmat întrebările legitime ale internauților care au solicitat primăriei să le spună cine este făptașul și ce amenzi s-au dat. Primăria nu a mai dorit să răspundă, iar subiectul trebuia să se ”stingă” de la sine.

La o zi distanță, am contactat instituțiile pe care le-am menționat mai sus, iar răspunsurile primite sunt halucinante.

Prima dată am sunat la Garda de Mediu Neamț, unde Iftime Petrariu, șeful înstituției, ne-a spus că nu a primit nicio sesizare de la Primăria Piatra-Neamț pe acest subiect, ci doar una de la un cetățean și oricum nu reprezintă mare lucru faptul că s-a deversat beton umed prin pădure:

”Am primit o sesizare, dar nu de la primărie. O să vedem săptămâna viitoare, nu am oameni. Am oameni foarte puțini și sunt o grămadă de urgențe (…)

Se anunță Garda de Mediu doar în condițiile în care este un incident grav de poluare. Adică un incident care pune sănătatea și viața în pericol. Asta, ca să zic așa (n. red: deversarea de beton umed) este o chestiune destul de banală care nu necesită să ne informeze.

Foarte bine că au făcut curat, noi acolo găsim curat și nu-i mai amendăm (…) O să mergem acolo, dar dacă au făcut curat, foarte bine, scriem că la data controlului se făcuse curat și au scăpat și de amendă.”

Uluitor răspunsul șefului Gărzii de Mediu Neamț!

Deci o persoană fizică deversează prin pădure o cantitate mare de beton umed, primăria vine surprinzător de repede și curăță zona fără să anunțe instituțiile statului care puteau deschide o anchetă pentru a-l găsi pe făptaș, iar Garda de Mediu ne spune că e bine așa, a scăpat și de amendă.

Conform legii, fapta de a arunca deșeuri pe domeniul public, nu mai spunem în păduri sau arii protejate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de câteva zeci de mii de lei și confiscarea autovehicolului.

Am mers mai departe și am solicitat Poliției Locale a municipiului Piatra-Neamț să ne spună ce măsuri au luat în urma acestui eveniment petrecut cu o zi în urmă, iar răspunsul ne-a confirmat faptul că se încearcă o mușamalizare de zile mari.

Reprezentanții Poliției Locale ne-au transmis că problema a fost transmisă de primărie și preluată de Garda de Mediu, iar ei nu mai au de ce să se ocupe de acest caz.

Ori, tocmai ce ne-au confirmat cei de la Garda de Mediu că nu au nicio sesizare de la primărie și nici nu au oameni în a soluționa problema și vor merge abia săptămâna viitoare la fața locului.

Așadar Poliția Locală s-a ”tras pe dreapta”, nu mai merg la fața locului pentru că ”oricum s-a curățat” și nu mai are sens să se deplaseze pentru că sesizarea nu se mai confirmă.

Interesant, nu? Cum se acoperă instituțiile implicate în acest caz pentru a băga sub preș subiectul cu pricina. 

Menționăm la pe delul Cozla nu se poate urca cu un autovehicul decât cu aprobarea Poliției Locale sau al Primăriei, la baza muntelui fiind amplasată o barieră.

Așadar, mașina care a urcat cu beton umed ar fi putut foarte bine să fie identificată atât pe baza camerelor video monitorizate de Poliția Locală cât și la o simplă vizită în teren.

Dar nimeni nu vrea acest lucru, Poliția Locală spune că nu mai are treabă că vine Garda de Mediu, iar cei de la mediu spun că nu au oameni și vin abia peste o săptămână să constate că s-a curățat și nu mai trebuie aplicată nicio amendă.

Este oarecum ciudat cum, la doar două ore după deversare, cineva din primărie (interesant de aflat cine) a mers la fața locului și a curățat zona respectivă, pentru ca subiectul cu pricina să dispară din spațiul public, în loc ca făptașul să fie tras la răspundere, să curețe pe cheltuiala proprie și să fie amendat, iar autovehiculul confiscat.

Dar ce ne facem dacă făptașul cu pricina este o firmă abonată la banii publici ai primăriei, are relații sus-puse și există un interes unanim ca subiectul să se stingă cât mai repede?

Poate la acest lucru ne răspunde, când vine din India, primarul Andrei Carabelea, cel care spunea că ”prin vene îi curge sânge de ecologist.”

ACTUALIZARE:

La câteva ore de la solicitarea informațiilor și după publicarea articolului, Poliția Locală Piatra-Neamț ne trimite un mesaj, sec, că au mers la fața locului și nu au găsit nimic. Amuzant, nu?

Politistii locali s-au dus la fata locului si nu au constatat depozitari necontrolate de beton. Constructorul a fost atentionat cu privire la respectarea normelor privind pastrarea curateniei si a depozitarii deseurilor provenite din constructii.

Cu o jumatate de ora inainte de a merge echipajul Politiei Locale, la fata locului s-a deplasat si Garda de Mediu.” – este mesajul Poliției Locale Piatra-Neamț.

sursa foto: Facebook/Premmier Mma Premmier Mma

Nota Bene: Dacă un cetățean aruncă deșeuri lângă un tomberon, Poliția Locală îl amendează și-l pune să strângă gunoiul. În cazul de mai sus, cel care aruncat betonul în pădure nici nu a fost amendat și nici pus să strângă (Primăria fiind cea care a curățat zona).

Publicitate