Bolnavii Covid pot merge la vot! Vor avea acces prioritizat și vor avea cabine rezervate

Românii bolnavi de Covid simptomatici pot intra liniștiți în secțiile de votare, a decis Guvernul. În ziua alegerilor, accesul la vot a celor cu febră, tuse, rinoree și dificultăți de respirație va fi neîngrădit.

Guvernului Orban, în măsurile de protecție pentru ziua alegerilor au inclus și accesul liber al persoanelor cu simptome de Covid evidente, scriu cei de la national.ro.

În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot după cum urmează:

a) alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare;

b) se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;

c) în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia;

d) alegătorul își va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secției de votare;

e) alegătorul va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral al secției de votare în interiorul sediului secției de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane”, se arată în Ordinul 1594 al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor de Interne, publicat în Monitorul Oficial.

Cabine rezervate covidaților

Potrivit Ordinului 1594, după îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul cu simptome de Covid va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în localul de vot.

”După finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare. Cabina de vot va fi dezinfectată prin ștergerea suprafețelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii.

Alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz. În cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alți alegători sau cu alte persoane, și va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical”, se precizează în ordinul comun al miniștrilor Tătaru și Vela.

Masca jos, pentru identificare

Persoanele suspecte de Covid, la fel ca și ceilalți alegători, vor fi obligate să-și dea jos măștile pentru a fi identificate de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare.

”După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura. Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT“.

Pe cât posibil, buletinele de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“ și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare, sub supravegherea și la indicația acestora.

Dacă alegătorul și-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot și a purtat mască de protecție pe durata staționării în localul de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“, buletinele de vot, pixul și documentele atinse vor fi considerate necontaminate”, se mai precizează în actul normativ.

Totodată, după exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Publicitate