Bonus de 200 de euro pentru badantele din Italia. Cum pot beneficia românii de acești bani

Guvernul italian începe plata unui bonus de 200 de euro pentru 920.722 de lucrători din Italia, între care și români, din rândul menajerelor și îngrijitorilor de persoane.

Grupul de beneficiari, aproximativ 28 de milioane de persoane, include toți lucrătorii – salariați, lucrători independenți și profesioniști – pensionari, beneficiari de venit de cetățenie, șomerii care în luna iunie au avut parte de ajutorul de șomaj sau Naspi, lucrătorii sezonieri și, bineînțeles, lucrătorii casnici.

Singura condiție este ca aceștia să aibă un venit total care să nu depășească 35.000 de euro pe an, informează stiridiaspora.ro.

Bonusul va fi plătit într-o singură tranșă, prevăzută de guvern pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare ca urmare a saltului inflației la 6,2%. Bonusul va fi inclus în pachetul salarial cu salariile din iulie, în timp ce pentru pensionari va fi achitată de Inps (sau alte fonduri de asigurări sociale existente) prin intermediul cecului lunar de pensie.

Pentru cei care desfășoară activități independente și profesioniști, guvernul va înființa un fond ad hoc la Ministerul Muncii, așa cum a propus ministrul pentru familie, Elena Bonetti, susținută de ministrul pentru relația cu Parlamentul, Mariastella Gelmini, iar plata ar trebui să aibă loc tot în luna iulie. Un decret ulterior al Ministerului Muncii va defini modalitățile.

„Așteptăm să aflăm detalii despre când și cum va fi plătită: în fiecare zi primim multe cereri de la lucrătorii casnici care ne întreabă cum să o obținem.

Printre cele mai frecvente întrebări se numără cele ale lucrătorilor nedeclarați (60% din totalul angajaților) care sunt interesați de bonus, dar care, teoretic, nu ar trebui să fie eligibili decât dacă sunt șomeri, așa cum prevede decretul.

Acest lucru subliniază încă o dată necesitatea de a face distincția între politicile de combatere a sărăciei și cele de ocupare regulată a forței de muncă“, afirmă Andrea Zini, președinta Assindatcolf, Asociația Națională a Lucrătorilor Domestici.