Boris Johnson avertizează: Sunt dovezi că noua tulpină de Coronavirus crește mortalitatea

Ultimele studii sugerează că varianta de coronavirus care a apărut în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, a declarat premierul Boris Johnson.

Datele provin de la matematicieni care compară ratele de deces la persoanele infectate, fie cu versiunea nouă, fie cu cea veche a virusului. Noua variantă mai infecțioasă s-a răspândit deja pe scară largă în Marea Britanie, informează BBC.

Johnson a declarat într-un briefing din Downing Street: „Pe lângă răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă – varianta care a fost identificată pentru prima dată în Londra și sud-estul – ar putea fi asociată cu un grad superior de mortalitate. În mare măsură, impactul acestei noi variante înseamnă că NHS se află sub o presiune atât de intensă„.

Public Health England, Imperial College London, London School of Hygiene and Tropical Medicine și University of Exeter au încercat fiecare să evalueze cât de mortală este noua variantă.

Dovezile lor au fost evaluate de oamenii de știință din grupul consultativ pentru amenințări cu virusuri respiratorii noi și emergente. Grupul a concluzionat că există o „posibilitate realistă” ca virusul să devină mai mortal, dar acest lucru este încă nesigur.

Lucrările anterioare sugerează că noua variantă se răspândește cu 30% și 70% mai repede decât altele și există indicii că este cu aproximativ 30% mai mortală.

De exemplu, din o mie de persoane care au peste 60 de ani, infectate cu varianta veche, se estimează că 10 pot muri. În rândul celor infectaţi cu noua tulpină, estimările arată 13 decese din 1.000.

Această diferență se găsește atunci când analizăm toți cei care au testat pozitiv pentru Covid, dar analizând doar datele din spitale nu s-a constatat nicio creștere a ratei mortalității. Asistența spitalicească s-a îmbunătățit pe parcursul pandemiei, pe măsură ce medicii se descurcă mai bine în tratarea bolii, mai precizează sursa citată.