Bulgarii au blocat în vamă zeci de camioane cu destinația Austria, motivând că au întărit controalele pentru a fi admiși în Schengen

Într-o mișcare ingenioasă de răspuns la opoziția autorităților austriece privind aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen, vameșii bulgari au impus restricții severe la frontieră, blocând zeci de camioane cu mărfuri destinate Austriei.

Blocajul, care a avut loc în vama Oryahova – Bechet, a afectat și transporturile din Grecia către Austria.

Publicitate

Autoritățile de la Sofia au declarat că această acțiune face parte din noile măsuri de întărire a controalelor la frontieră, luate pentru a îndeplini angajamentele asumate în fața Austriei, în contextul aderării la Spațiul Schengen terestru.

Potrivit informațiilor furnizate de troxoikaitir.gr, numeroase camioane, inclusiv tiruri grecești încărcate cu mărfuri destinate Austriei, sunt blocate la frontieră, așteptând să primească permisiunea de a trece vama.

Șoferii greci au exprimat indignare față de lipsa de informare cu privire la întârzierile iminente, semnalate de Asociația Internațională de Transport a Proprietarilor de Camioane „Akropolis” din Pieria.

Autoritățile bulgare au explicat că această așteptare prelungită este rezultatul implementării unor controale sporite, cerute de Austria atât Bulgariei, cât și României, în vederea aderării la Spațiul Schengen.

Într-un comunicat oficial, autoritățile bulgare au menționat că în primele 6 zile ale anului 2024 au efectuat peste 7.200 de verificări la frontieră, folosind toate metodele de control vamal, inclusiv inspecție fizică, scanare cu sisteme de raze X și controlul documentelor.

În urma acestor verificări, au fost descoperite diverse bunuri nedeclarate, printre care țigări, alcool, ulei de motor, detergent, scule electrice, jucării și produse de parfumerie.

Publicitate