”Ca o cutumă a misiunii sale, familiile obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza”

Un preot constănțean a fost condamnat în primă înstanță, pentru că a condus băut. În apărarea lui, acesta a motivat că  avea semnat un contract de voluntariat cu Primăria Eforie pentru a se deplasa la persoane nevoiaşe în scopul de a le acorda ajutor, prin donaţie de alimente.

Ca o cutumă a misiunii sale, familiile ce îl primesc în locuinţă obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza, le-a mai spus preotul magistraților.
Astfel, în data de 13 aprilie 2020, acesta a consumat mai multe păhărele de vin pe care l-a binecuvântat.

Publicitate

Inculpatul a mai susţinut, potrivit motivării, că din cauza faptului că avea mai multe pachete cu donaţii, nu se putea deplasa altfel decât cu maşina pentru a le transporta, însă pe distanţe scurte între domiciliile enoriaşilor, informează ziuaconstanta.ro.

Judecătoria Constanța a decis, la data de 01 august 2022, condamnarea în primă instanță a preotului M.S.E., din Arhiepiscopia Tomisului, acuzat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 13 aprilie 2020, în jurul orei 16.25, inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen, cu numărul de înmatriculare (…), pe strada Tisei, din localitatea Eforie Nord, județul Constanța, având o îmbibație alcoolică peste limita legală, respectiv de 3,68 g/l alcool pur în sânge (la orele 17.12 –prima probă) și de 3,38 g/l alcool pur în sânge (la orele 18.12 –  a doua probă).

Judecătorii arată că „aspectele susținute de către inculpat în justificarea acțiunii sale, în sensul că nu putea refuza paharele de vin care îi erau oferite în cadrul activității de voluntariat, deoarece aceasta ar fi o cutumă a misiunii sale, în mod evident nu pot justifica fapta sa, acesta, de altfel, cunoscând că nicio cutumă religioasă nu poate conduce la săvârșirea unei infracțiuni“.

Judecătorii au mai avut în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, „existând premisele“, susțin magistrații, „ca infracțiunea săvârșită să reprezinte un incident izolat, iar suspendarea executării pedepsei corelativ cu obligațiile impuse de instanță, în raport de circumstanțele personale ale inculpatului, să contribuie la corijarea comportamentală a acestuia“.

„În acest sens, scopul pedepsei ca mijloc constrângere, dar și ca mijloc de reeducare este atins, urmând ca inculpatul să conștientizeze că respectarea legii penale este o necesitate și că numai respectând legea penală el poate evita aplicarea și executarea în viitor a unor alte pedepse, inclusiv cea aplicată prin prezenta hotărâre.

Așadar, față de circumstanțele personale ale inculpatului, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, există premisele ca persoana condamnată să nu mai comită alte infracțiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“, au conchis judecătorii.

Decizia a fost contestată de preot la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.

Publicitate