Ca să beneficieze de amânarea ratelor, românii trebuie să demonstreze că le-au crescut cheltuielile cu 25%

Nu toată lumea va beneficia de amânare, ci doar cei care pot dovechi că le-au crescut cheltuielile cu 25%, a declarat Adrian Câciu, ministrul finanțelor.  Vor putea beneficia însă și persoanele juridice.

Ministrul Finanțelor: „Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor”, a anunțat Câciu, după ședința de Guvern. Nu este o scutire, este o amânare la plată. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor.

În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de preţurile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”.

Întrebat dacă cei interesați trebuie să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile, oficialul a spus: „Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar”.

Anunțul coaliției i-a surprins pe bancheri Anunțul privind amânarea ratelor i-a surprins pe bancheri. Surse din domeniul bancar au declarat pentru Libertatea că nu au mai existat discuții cu Guvernul pe această temă de peste o lună.