Camere microscopice ascunse în nasturi au fost folosite pentru fotografierea foilor cu subiectele la BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a abordat joi problema apariției subiectelor la Bacalaureat în spațiul public în timpul desfășurării examenului și a avertizat asupra utilizării tehnologiei în viitor.

Potrivit Agerpres, Deca a susținut că fotografiile cu subiecte au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture, și a subliniat necesitatea evitării acestui tip de tehnologie pentru a proteja integritatea examenelor naționale.

Publicitate

Ministrul a explicat că în fiecare caz în care subiectele au fost făcute publice, autoritățile au reușit să identifice centrele de examen implicate, deoarece fiecare foaie de examen conține un watermark care indică numărul centrului.

În unele situații, comisiile de examen au fost înlocuite, iar în altele, procuratura a fost sesizată pentru investigații suplimentare. Ligia Deca a subliniat importanța evitării utilizării tehnologiei, deoarece aceasta poate afecta integritatea examenelor naționale, chiar dacă este dificil de detectat de către comisii.

Recent, au apărut mai multe fotografii cu subiectele la proba de Matematică a Bacalaureatului 2023, care au fost preluate și prezentate drept „subiectele de la matematică” de diverse publicații, inclusiv mass-media centrală și locală.

Aceste imagini au fost realizate cu camere ascunse în sălile de examen și includ elemente specifice camerelor de filmare, cum ar fi data și ora înregistrării. Una dintre fotografiile respective indică ora 09:05, la scurt timp după distribuirea subiectelor către candidați.

Ministrul Ligia Deca a subliniat că utilizarea acestor tehnologii avansate este dificil de detectat de către comisii, dar a confirmat că subiectele nu au fost făcute publice înainte ca elevii să intre în săli, ceea ce înseamnă că integritatea examenelor nu a fost compromisă.

Deca a menționat că multe dintre fotografiile cu subiecte au fost realizate cu camere microscopice amplasate, eventual, în nasture. Acestea pot fi reprezentate sub formă de căști, care sunt greu de detectat de către comisii.

Pentru a preveni astfel de situații, Ligia Deca a subliniat necesitatea utilizării tehnologiei în identificarea și prevenirea acestor incidente. Cu toate acestea, a reiterat faptul că subiectele nu au fost făcute publice înainte de a fi distribuite oficial de către Ministerul Educației și că au fost luate măsuri în cazurile în care subiectele au fost divulgate prematur.

Ministrul Educației a subliniat că se va realiza o analiză la nivelul instituțiilor statului pentru a identifica modalități eficiente de prevenire a acestor situații. Ea a menționat că, în trecut, utilizarea telefoanelor mobile a fost interzisă, iar acum, odată cu apariția acestui tip de echipamente avansate, trebuie găsite alte metode de prevenție pentru a proteja integritatea examenelor.

Incidente precum publicarea prematură a subiectelor la Bacalaureat reprezintă o îngrijorare majoră pentru Ministerul Educației și Ligia Deca se angajează să întreprindă măsuri concrete pentru a preveni astfel de situații în viitor și pentru a asigura desfășurarea corectă a examenelor naționale.

Publicitate